Zonder titel - Volten

Eigenschappen
Kunstenaar André Volten (Meer informatie)
Adres Distelweg, hoek Grasweg
Wijk Buiksloterham
Materiaal Gewapend beton, Staal
Plaatsingsdatum 1996

Eenvoudig en doeltreffend is het beeld dat André Volten voor Amsterdam-Noord ontwierp. Het bestaat uit twee pijlers: één in het water en één op de grond. Daarmee wordt Noord met de rest van Amsterdam verbonden. De twee schakels die bovenop de pijlers rusten, versterken dit gegeven. In de volksmond wordt dit werk ook wel 'De Knoop' genoemd.

Volten is bekend van geometrische kunstwerken die in zichzelf ‘niets voorstellen’. Toch gaf hij dit werk wel degelijk een betekenis mee. Naast het element van verbondenheid, beschouwde hij het als een eerbetoon aan hemzelf. Het was zijn laatste kunstwerk voor de openbare ruimte, maar zijn primeur voor stadsdeel Noord. Al vanaf de jaren vijftig woonde en werkte Volten in het poortgebouw van de woonschool in Asterdorp.

Volten behoorde met zijn constructivistische werk tot een van de meest invloedrijke Nederlandse beeldhouwers van de naoorlogse generatie. Hij was medeoprichter van de Liga Nieuwe Beelden, waartoe ook architecten als Gerrit Rietveld en Aldo van Eyck behoorden. De Liga streefde naar een samensmelting van kunst en leven. Met zijn werk droeg Volten bij aan de integratie van kunst in de publieke ruimte. Naast dit werk in Noord, heeft Volten diverse kunstwerken voor de Gemeente Amsterdam vervaardigd.

Zijn voormalige woonhuis in Noord wordt beheerd door Stichting André Volten. Hier zijn nog enkele werken van hem te zien.

www.andrevolten.nl

 

 

Zonder titel - Volten

Zonder titel - Volten

Zonder titel - Volten

Zonder titel - Volten

Zonder titel - Volten

Zonder titel - Volten

Zonder titel - Volten

Plattegrond