Bicycloud

Eigenschappen
Kunstenaar Tjep
Adres Rokin 11
Wijk Binnenstad
Plaatsingsdatum 2017

Op het Rokin zijn de fietsenrekken voorzien van bijzondere afscheidingen. De Bicycloud van vormgever Frank Tjepkema (Tjep.) is opgebouwd uit tweedimensionale ronde vormen. De roestvrijstalen motieven zijn geïnspireerd op fietswielen maar ook op de structuur van diamanten. Hiermee verwijst Tjep. niet alleen naar de vele fietsers in de stad, maar ook naar diamanten. De diamantindustrie bloeide in de 19de eeuw aan het Rokin. De geometrische structuur van een fietswiel vertoont overeenkomsten met dat van een diamant. In het ontwerp speelt Tjep. met deze patronen.

In opdracht van de gemeente ontwierp Tjep. de Bicycloud als speelse en tegelijk functionele afbakening van de fietsrekken. Bij de herinrichting van het Rokin in 2017 (na de aanleg van de metro) is ook de Bicycloud geplaatst.

Tjepkema heeft het probleem van de enorme hoeveelheid geparkeerde fietsen op het Rokin omarmd. ”In mijn eerste ontwerppresentatie had ik een foto opgenomen van een ‘fietsklont’, een chaos van cirkels en lijnen, wielen en stangen. In het ontwerp voegde ik daar nog eens veel lijnen en cirkels aan toe, als een poëtische camouflage. Tegelijk wilde ik de fiets te eren, want fietsen zijn iconisch voor Amsterdam. Ze dragen bij aan het onderscheidend karakter van de stad”.

 Tjepkema is industrieel ontwerper en heeft als missie om ook beeldende kwaliteit toe te voegen aan zijn werk. De Bicycloud is hier een voorbeeld van, maar ook het project Air Cells in de Spaarndammerbuurt. Hier toverde hij vier ventilatieschachten van een ondergrondse tunnel om tot beeldhouwwerken.

 Fotografie: Frank Tjepkema

Bicycloud

Bicycloud

Plattegrond