Zorg - Moeder en kind

Eigenschappen
Kunstenaar Han (Henri Matthieu) Wezelaar (1901 - 1984) (Meer informatie)
Adres Gerrit van der Veenstraat
Wijk Apollobuurt
Materiaal Kalksteen
Plaatsingsdatum 1939

Dit beeld van Henri Matthieu Wezelaar (1901-1984) werd in 1939 geplaatst in de toenmalige Euterpestraat die later de Gerrit van der Veenstraat is gaan heten.

Op een stenen sokkel in de voortuin van het Gerrit van der Veencollege staat een beeld van een zittende moeder die haar kind op haar arm draagt. Het werk is uitgevoerd in neoclassistische stijl waarbij het klassieke vormideaal van de pure op zichzelf gerichte vorm is toegepast. Het beeld is sober van vorm en heeft een glad oppervlak. De portretten en handen zijn naturalistisch uitgebeeld.

Wezelaar had een tijd in Parijs gestudeerd bij Ossip Zadkine en maakte deel uit van het internationale artistieke milieu van Montparnasse waar hij bevriend was geraakt met franse beeldhouwers. Toen Wezelaar werd geïnspireerd door de  moderne klassieke beeldhouwkunst van Aristide Maillol en Charles Despiau en de Deen Adam Fischer, liet hij zijn expressionistische experimenten voorgoed achter zich. Hij speelde een belangrijke rol in de contacten met de franse kunstenaars en het Stedelijk Museum tijdens de tentoonstelling 'Rondom Rodin. Honderd jaar Fransche sculptuur' in 1939.

Een foto van het beeld in wording in atelier van de kunstenaar uit de Beeldbank Stadsarchief Amsterdam