Kubussen

Eigenschappen
Kunstenaar André Volten (Meer informatie)
Adres Bella Vistapark
Wijk Omval
Materiaal RVS
Plaatsingsdatum 2020

André Volten kreeg in 1984 van de Dienst Openbare Werken de opdracht een buitenbeeld te maken voor het nieuwe hoofdkantoor van het Gemeente-Energiebedrijf (GEB) aan de Spaklerweg. Het kunstwerk werd daar geplaatst op 23 mei 1985. In 2020 is op het terrein van de GEB (later NUON) het Bella Vistapark gecreëerd en heeft het beeld hier opnieuw zijn plek gekregen.

Het kunstwerk is opgebouwd uit drie scheve kubusvormen die met elkaar verbonden zijn. Het beeld heeft vier oude verflagen, waarvan er twee zwart zijn en twee aluminiumkleurig. Hierop is in 2020 een vijfde, aluminiumkleurige, verflaag aangebracht.

André Volten was vooruitstrevend door zijn gebruik van industriële materialen. Om volop te kunnen experimenteren hiermee, werkte hij als lasser bij de Nederlandsche Dok- en Scheepsbouw Maatschappij in Amsterdam-Noord. Met zijn beeldhouwkunst heeft Volten een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van kunst in de openbare ruimte in Nederland.

In 1996 werd de Oeuvreprijs van het Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving & Bouwkunst aan André Volten (1925-2002) toegekend.

Kubussen

Kubussen

Kubussen

Kubussen

Plattegrond