De Schreeuw

Eigenschappen
Kunstenaar Jeroen (Johannes Jeroen Maria) Henneman (1942 - ) (Meer informatie)
Adres Oosterpark, nabij ingang Eikenweg
Wijk Oosterparkbuurt
Materiaal RVS
Plaatsingsdatum 2007

Het ontwerp van Jeroen Henneman is helder en krachtig. Het is een profiel van Theo van Gogh. Aan de ene zijde is het gelaat achterover gebogen en verbeeldt het een schreeuw. Aan de tegenoverliggende zijde wordt een gesloten mond voorgesteld. De spanning tussen de schreeuw en de gesloten mond verbeeldt de complexiteit van het thema dat voor de kunstenaar een belangrijke aanleiding was voor het beeld: de vrijheid van meningsuiting.

Het bijzondere van 'De schreeuw' is de impliciete link met film. De 6 verschillende buigingen van het metaal, een kwart seconde bij film, geven zo ook een (emotionele) beweging aan. Dit verwijst naar de filmwereld; regisseurs gebruiken veelal 6 frames (de beeldsequentie) om een opbouw naar een spanningsclimax neer te zetten.

Het beeld is eenvoudig en helder maar heeft tevens diverse betekenislagen. Hierdoor is de som der delen meer dan een 'eenvoudig' beeld. Het kunstwerk voegt zich daardoor goed in zijn omgeving. Zonder provocerend aanwezig te zijn heeft het de gelaagdheden die het werk een meerwaarde en diepere betekenis geeft. Het beeld is ongeveer 4½ meter hoog en is van thermisch gestraald roestvrij staal.

De Schreeuw is op 18 maart 2007 onthuld door de twee zussen van Theo van Gogh.

De Schreeuw

De Schreeuw

De Schreeuw

De Schreeuw

Plattegrond