Mimicry

Eigenschappen
Kunstenaar Marleen Kaptein (1977 - ) en Stijn Roodnat (1974 - ) ofwel Kaptein Roodnat
Adres Erasmusgracht, Onderdoorgang A10
Wijk Bos en Lommer
Materiaal RVS
Plaatsingsdatum 2014

Gemeente Amsterdam
Stadsdeel West

Kunstwerk Mimicry
De onderdoorgang van de A-10 (Erasmusgracht) vormt voor fietsers en voetgangers de verbinding tussen de Laan van Spartaan, Kolenkitbuurt, Robert Scottbuurt en het Bos en Lommerplantsoen, een omgeving die volop in vernieuwing is. Hierdoor vormt het viaduct een steeds belangrijker knooppunt in de buurt. Helaas werd de plek door veel gebruikers als onveilig ervaren. Aanleiding voor Stadsdeel West om in actie te komen: met het kunstwerk Mimicry werd de onderdoorgang aantrekkelijker én veiliger gemaakt.

Bij de totstandkoming van Mimicry waren bewoners en belanghebbenden uit de vier betrokken buurten nauw betrokken. Zij uitten hun wensen tijdens inspraakbijeenkomsten en nodigden kunstenaarsduo Kaptein Roodnat uit om een ontwerp te maken. Kaptein Roodnat onderzocht de locatie en stelde vast: niet het robuuste viaduct zelf, maar vooral de bekladde geluidschermen zorgden voor een onrustige aanblik. De oplossing? De schermen werden bekleed met golvend RVS, een glanzend materiaal waarin lucht, water, voorbijgangers, groen en licht worden weerspiegeld. Het viaduct gaat zo op natuurlijk manier op in de omgeving, een verschijnsel dat in de biologie ‘mimicry’ wordt genoemd.

Om de identiteit van de verschillende buurten te benadrukken zijn de vier entrees van de onderdoorgang door Kaptein Roodnat voorzien van een buurticoon. Deze kenmerkende blikvangers werden in samenspraak met de buurtbewoners bepaald. Ook groeien vanuit de vier verschillende opgangen RVS twijgjes, takken en bladeren met gedetailleerde nerven naar elkaar toe, als symbool dat de buurten met elkaar zijn verbonden. Deze takkenstructuur loopt ook onder het viaduct door en wordt ’s avonds verlicht om het gevoel van veiligheid te vergroten. Zo vormt Mimicry letterlijk en figuurlijk een nieuw lichtpunt in de wijk.

Kaptein Roodnat
Sinds hun afstuderen aan de Design Academy Eindhoven werken Marleen Kaptein (1971) en Stijn Roodnat (1973) samen onder de naam Kaptein Roodnat. Het ontwerpbureau ontwikkelt producten, interieurs, meubelen en kunsttoepassingen voor de openbare ruimte. De ontwerpen worden gekenmerkt door eenvoud, toegankelijkheid, speelsheid en functionaliteit. Het duo kreeg bekendheid met onder andere de karaf French Caraffe voor Royal VKB, het interieurontwerp voor Martinez gallery in New York, meubelen en objecten voor de Parijse winkel van Mandarina Duck en de kunsttoepassing Klimglijklauterhangzitvoetbaltoneelbuis voor een basisschool in Den Haag.

Het project is begeleid door Fool on the Hill en werd mede gerealiseerd dankzij het Amsterdams Fonds voor de Kunst en het Bouwfonds Cultuurfonds.
 

Mimicry

Mimicry

Mimicry

Mimicry

Plattegrond