Descartes

Eigenschappen
Kunstenaar Hildo (Hildebrand Lucien) Krop (1884 - 1970) (Meer informatie)
Adres Frederik Hendrikplantsoen, Cartesius College
Wijk Westerpark
Plaatsingsdatum 1995

Dit beeld van Descartes hangt in de hal van het Cartesius (Descartes) lyceum aan het Frederik Hendrikplantsoen. (Vanaf 1959 was het Cartesius Lyceum gevestigd aan de Piet Mondriaanstraat 140 in de toen nieuwe wijk Overtoomse Veld. Na enkele fusies is in 1995 de school in de Frederik Hendrikbuurt gevestigd).

Op de console is een gebonden regel afgebeeld: "De vrijheid van de mens, tegenover de gebondenheid van het dier".

Hildo Krop (1884-1970) bracht het van bakkersleerling in Steenwijk tot de officiële stadsbeeldhouwer van Amsterdam en heeft in de stad talrijke sculpturen op nutsgebouwen, woningen en bruggen achtergelaten. Centraal in Krop's figuratieve en meestal symbolische werk staat de waardering voor de werkende mens, het gezin en de natuur. Zijn socialistische overtuiging wist hij om te zetten in monumentaal werk, meestal van steen maar ook van hout. Krop heeft daarnaast verschillende filosofen vereeuwigd, zoals dit beeld van Descartes, uitgevoerd in frans eikenhout. Een fraai detail is de ronde hoed die hij in zijn hand voor zich houdt.

René Descartes (1596-1650) was een Franse filosoof en wiskundige. Van hem kennen we de beroemde uitspraak: Ik denk, dus ik besta (Cogito ergo sum). Hij legde de basis voor het 17de-eeuwse Rationalisme.

Plattegrond