Ongebroken Verzet - Hubert van Lith

Eigenschappen
Kunstenaar Hubert van Lith
Adres Provinciale weg 2, Op de begraafplaats
Wijk Driemond
Materiaal Brons, Hardsteen
Plaatsingsdatum 1977

Ongebroken Verzet 1940-1945

Het Verzets- en bevrijdingsmonument in Driemond (gemeente Amsterdam), dat ook bekend staat als  'Ongebroken Verzet 1940-1945', is een sculptuur van een bronzen beeld van een staande mannenfiguur. Door zijn houding met rechte rug en geheven hoofd maakt hij een trotse en uitdagende indruk.

De geschiedenis

Het verzets- en bevrijdingsmonument Driemond is opgericht ter nagedachtenis aan alle verzetsmensen en oorlogsgetroffenen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de strijd tegen de bezetter zijn gesneuveld.

Oprichting
Het gedenkteken is geschonken door de familie Van Lith aan de begraafplaats in Driemond.  In 2015 heeft het 4 en 5 mei Comité Amsterdam Zuidoost, met toestemming van de gemeente Amsterdam en in samenwerking met de Dorpsraad Driemond, Historische Kring Driemond en de bevolking van Driemond besloten om jaarlijks een herdenking te organiseren. Op 15 april, de dag nadat de laatste verzetsmensen in Amsterdam werden vermoord, herdenkt de gemeenschap van Driemond, de oorlogsgetroffenen en de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog. Het monument is een blijvende herinnering hieraan.

Het kunstwerk "Ongebroken Verzet" van de kunstenaar Hubert van Lith staat op begraafplaats Driemond. De begraafplaats is onder de hoede van De Nieuwe Ooster. Het kunstwerk is door de dochter van de kunstenaar, Nel van Lith, in 1977 geschonken aan stadsdeel Zuidoost als eerbetoon aan de kunstenaar Hubert van Lith die daar begraven werd. Het beeld is ca 1,40 m plus voetstuk van ca 0,60 m. Din 1977 Het beeld is een voorstudie van het verzetsmonument “Ongebroken Verzet” dat tegenover het Centraal Station in Rotterdam staat.

Ongebroken Verzet - Hubert van Lith

Ongebroken Verzet - Hubert van Lith

Ongebroken Verzet - Hubert van Lith

Ongebroken Verzet - Hubert van Lith

Ongebroken Verzet - Hubert van Lith

Plattegrond