De Wachter

Eigenschappen
Kunstenaar Boris Tellegen
Adres Antonio Vivaldistraat
Wijk Zuidas
Materiaal Chroomstaal, Gegalvaniseerd geperforeerd plaatstaal, Gegalvaniseerd staal
Plaatsingsdatum 2015

Vlak voor de ingang van de Kindercampus, een basisschool in Zuidas, staat dit imposante standbeeld dat de indruk wekt een soort half mens, half machine te zijn. Misschien wel een speelgoedrobot op twee lange benen. De naam van het werk van Boris Tellegen is ‘De wachter’, en dat heeft verschillende betekenissen.

Allereerst oogt het standbeeld bijna als een soort poortwachter: een figuur die letterlijk ‘op wacht staat’ voor de school. Maar het is leuk om te weten dat De Wachter pas sinds 2016 op deze plek staat, los van de Kindercampus aan de Antonio Vivaldistraat. Voor die tijd, toen de school werd gebouwd, leunde het op zijn hoge poten tegen het schoolgebouw aan. De kunstenaar  beschreef het als een schooljongetje dat tegen de muur stond te wachten tot de school openging. In die opstelling werd het woord ‘wachten’ ineens heel letterlijk.

Op de glimmende platen van chroomstaal weerkaatst de lucht, waardoor het werk altijd een andere kleur heeft: grijs als het weer grauw is, maar helderblauw op een zonnige zomerdag. Kunstenaar Boris Tellegen werd bekend als graffitikunstenaar onder de naam Delta. Voor De Wachter heeft hij zich laten inspireren door de hoogbouw op de Zuidas, maar ook door kinderspeelgoed als lego en robots. Door die twee te combineren laat hij de kinderen met andere ogen naar hun directe omgeving kijken. De imponerende Zuidas-torens die hen omringen kunnen door deze sculptuur een ander, vriendelijker gezicht krijgen.

Meer informatie: Boris Tellegen (ronmandos.nl)

https://www.amsterdam.nl/zuidas/nieuws/2016/november/kinderen-onthullen/

 

 

De Wachter

De Wachter

De Wachter

De Wachter

De Wachter

De Wachter

De Wachter

De Wachter

Plattegrond