Observatorium

Eigenschappen
Kunstenaar Marinus Lambertus (van den) Boezem (1934 - ) (Meer informatie)
Adres Buikslotermeerpark, t.h.v. Elpermeer 292
Wijk Buikslotermeer
Materiaal Graniet
Plaatsingsdatum 1992

Even achterover leunen en genieten van de sterrenhemel. Daar lijkt dit kunstwerk van Marinus Boezem een uitnodiging toe. In de figuurlijke zin dan, want liggen op een stoel van graniet is verre van comfortabel. Wie vergeten is waar de sterren zich bevinden: de sokkel toont een kaart van de Melkweg en Noordelijke sterrenhemel.

Het Observatorium ligt acht meter boven parkniveau en is bereikbaar via een pad van klinkers. De granieten stoel vertoont gelijkenis met de ‘Chaisse Longue’ van de beroemde architect Le Corbusier. Niet vreemd in een wijk die geïnspireerd is op de moderne architectuur, waar Le Corbusier de grondlegger van was. Elementen zoals licht, lucht en beweging zijn leidende motieven in het werk van Marinus Boezem. Andere fascinaties zijn het heelal en gotische kathedralen. Het zijn metaforen voor het verlangen van de mens om in aanraking te komen met het goddelijke.

Een van Boezems bekendste werken is de Groene Kathedraal in Flevoland. Zijn kunstwerk, dat bestaat uit 178 populieren, baseerde hij op de plattegrond van de kathedraal van Reims. Boezem wordt gezien als grondlegger van de conceptuele kunst in Nederland. Vanaf de jaren zestig bracht hij conceptuele kunst buiten de muren van de tentoonstellingsruimte.

 

Observatorium

Observatorium

Observatorium

Observatorium

Observatorium

Observatorium

Plattegrond