Arie Keppler

Eigenschappen
Kunstenaar Constance Wibaut
Adres Aldebaranplein
Wijk Tuindorp Oostzaan
Materiaal Brons
Plaatsingsdatum 1999

Amsterdam is wereldberoemd om zijn volkshuisvesting. De drijvende kracht was Arie Keppler. Als eerste directeur van de Gemeentelijke Woningdienst (1915-1937) realiseerde hij ruim 30.000 huizen voor arme arbeidersgezinnen. Zij ruilden hun ongezonde krot in voor een degelijke woning. Deze buste is een eerbetoon aan de man die de leefomstandigheden van de Amsterdammers drastisch verbeterde.

De bronzen buste is ontworpen door Constance Wibaut. Zij was de kleindochter van Wethouder Wibaut, die net als Keppler aan het begin van de twintigste eeuw zijn stempel drukte op de volkshuisvesting in Amsterdam. Constance Wibaut volgde haar opleiding aan de Rijksakademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam. Zij kreeg les van de bekende beeldhouwer Jan Bronner. Kort voor haar overlijden realiseerde zij een buste ter nagedachtenis van haar grootvader. Deze staat voor het Stadhuis in Amsterdam.

Dit werk is tot stand gekomen in opdracht van een initiatief comité, het Amsterdams Fonds voor Kunst, Woningbedrijf Amsterdam en Stadsdeel Amsterdam Noord. 

Arie Keppler

Arie Keppler

Arie Keppler

Arie Keppler

Arie Keppler

Plattegrond