Drie pylonen

Eigenschappen
Kunstenaar Ben Guntenaar (1922 - 2009) (Meer informatie)
Adres Spinnenkop, in het plantsoen voor de flat
Wijk Molenwijk
Materiaal Kalkrijke tufsteen
Plaatsingsdatum 1970

Een pyloon heeft verschillende betekenissen. Het kan verwijzen naar de pilaar van een brug, een markering in het landschap of een toegangspoort. In het werk van Ben Guntenaar zijn al deze verwijzingen zichtbaar.

De Inca’s zijn de oervaders van de steenhouwkunst. Geen wonder dat zij een grote inspiratiebron waren voor Guntenaar. De stenen werden gerangschikt zoals ze uit de groeve kwamen. Op die manier konden ze grote aardbevingen doorstaan. De pylonen die Guntenaar voor dit plantsoen ontwierp, zijn ook zorgvuldig geplaatst. Hij liet niets aan het toeval over. Zijn favoriete steensoort, Vilhonneur, was afkomstig uit een steengroeve in de Franse Dordogne, waar hij decennia woonde en werkte.

Guntenaar begon zijn loopbaan met figuratieve kunst, maar al snel ontwikkelde hij een abstracte beeldtaal die veel verwantschap heeft met architectuur. Hij was medeoprichter van Groep Amsterdam. Samen met zijn collega’s Carel Kneulman, Hans Verhulst, Shinkichi Tajiri en Wessel Couzijn vormden zij een collectief. Guntenaar liet meerdere werken in Amsterdam achter. Enkele voorbeelden zijn figuratieve gevelreliëfs in Amsterdam Noord, het werk ‘Verschuivingen’ aan de Churchillaan en een beeld bij de Rietveldacademie, waar Guntenaar ook les gaf.

Drie pylonen

Drie pylonen

Drie pylonen

Drie pylonen

Plattegrond