Fluitspelende faun

Eigenschappen
Kunstenaar Hildo (Hildebrand Lucien) Krop (1884 - 1970) (Meer informatie)
Adres Schermerstraat 3-19
Wijk Nieuwendam
Materiaal Graniet
Plaatsingsdatum 1925

De faun is half mens, half dier. Het is een symbool van de eenheid met de natuur. In de beelden van Hildo Krop zijn fabeldieren een terugkerend element. Ook wilde hij met zijn beeldhouwwerken de waarde tonen van de arbeider, het gezin en de natuur.

Bij het voormalige schoolgebouw in de stijl van de socialistische Amsterdamse school zijn enkele beelden te zien van Krop. Naast de ‘Fluitspelende faun met kikkers’, is er aan de gevel een klein beeld van een slangenhoofd. Daarnaast staat op de hekpaalbekroning het beschilderde beeld ‘Sint Joris en de Draak’. Krop heeft de draak vervangen door een slang, waarmee het de overwinning op het kapitalisme symboliseert.

Krop schopte het van bakkersleerling tot stadsbeeldhouwer van Amsterdam. In de stad liet hij talrijke sculpturen op gebouwen, woningen en bruggen achter. Hij werkte regelmatig samen met architecten van de Amsterdamse School. Krop was gefascineerd door het gedicht ‘Pan’ van zijn tijdgenoot Herman Gorter. Hierin komt de eenheid van de mens en het heelal tot uitdrukking.

www.hildokrop.nl

Fluitspelende faun

Fluitspelende faun

Fluitspelende faun

Fluitspelende faun

Fluitspelende faun

Plattegrond