Drijfbeeld

Eigenschappen
Kunstenaar Joep (Johannes Petrus Antonius) van Lieshout (1963 - ) (Meer informatie)
Adres Lange Vonder
Wijk Twiske Kadoelen
Materiaal Glas, Hout, Polyester
Plaatsingsdatum 2000

In de jaren negentig van de vorige eeuw verrees de woningbouw van Twiske West. Op deze nieuwbouwwijk heeft de architecte Liesbeth van der Pol duidelijk haar stempel gezet door haar trommelwoningen aan de boorden van het water. Het Drijfbeeld dobbert zachtjes rondjes aan een ketting in het water langs Lange Vonder. Drijfbeeld is gebouwd in de typisch Noord-Hollandse groene-plankenbouwstijl en heeft een voor Atelier Van Lieshout kenmerkende polyester uitbreiding. Het beeld lijkt een beetje op een kikkervisje, wat de piratenhumor van Van Lieshout laat zien die zijn stoere thematiek een prettige ironie geeft.

Door de voortschrijdende nieuwbouw in deze wijk werden de zelfgebouwde woonboten uit het gebied gebannen. Atelier Van Lieshout heeft voor de uniciteit en de inventiviteit die daarmee verloren ging een monument gemaakt. Bij strenge vorst kan het gebouwtje dienst doen als koek en zopie. Aan voorzieningen als een eenvoudig aanrechtje en toilet is gedacht.

In 2006 is Drijfbeeld afgebeeld op een postzegel als onderdeel van een reeks over bekende Nederlandse beeldende kunst in de openbare ruimte.

 

Drijfbeeld

Drijfbeeld

Drijfbeeld

Drijfbeeld

Plattegrond