Gedenksteen voor het voormalig Huis van Bewaring

Eigenschappen
Kunstenaars Pieter Zaanen
Adres Kleine-Gartmanplantsoen, bij ingang Max Euweplein
Wijk Centrum
Materiaal Graniet, Metaal, RVS
Plaatsingsdatum 1992

Deze gedenksteen staat voor het voormalig Huis van Bewaring. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was dit voor velen het eerste station op weg naar een concentratiekamp, Duitse gevangenis of een andere executieplaats. In 1944 zijn er twee overvallen op dit gebouw gepleegd in een poging de gevangenen te bevrijden. De eerste overval was onder leiding van de beeldhouwer Gerrit van der Veen. De tweede werd geleid door de landbouwer Johannes Post.

De gedenksteen is ontworpen door de architect Pieter Zaanen, die ook bekend is van de nieuwbouw aan het Max Euweplein. De tekst is geschreven door Richter Roegholt:

‘Misdaad Gestraft - Vrijheid Gefnuikt - Visioen Bevochten - Een Open Stad.’

 

Gedenksteen voor het voormalig Huis van Bewaring

Gedenksteen voor het voormalig Huis van Bewaring

Gedenksteen voor het voormalig Huis van Bewaring

Gedenksteen voor het voormalig Huis van Bewaring

Gedenksteen voor het voormalig Huis van Bewaring