Kattenburger Triumphal Arch

Eigenschappen
Kunstenaars Kristina Leko
David Smithson
Adres Kattenburgerstaat, Onderdoorgang ter hoogte van nummer 150
Wijk Kattenburg

In samenwerking met buurtbewoners heeft kunstenaarsduo David Smithson en Kristina Leko een triomfboog ontworpen als eerbetoon aan de strijdlust en saamhorigheid van de wijk Kattenburg, die zich op één van de Oostelijke Eilanden bevindt. Daarop staan verhalen over de roerige geschiedenis van het eiland, die de bewoners zelf hebben aangedragen.

De recente geschiedenis van Kattenburg wordt gekenmerkt door sociaal activisme: de strijd om als bewoner terug te mogen keren na nieuwbouw in de jaren 60, de sterke lage-huur-beweging in de jaren 70 en de roep om bouwaanpassingen om criminaliteit te stoppen. Historisch van belang is ook het vakbondsactivisme van het eiland. Enkele belangrijke personen in de geschiedenis van de Nederlandse vakbond waren Kattenburgers.

Smithson en Leko hebben Kattenburgers uitgenodigd om te vertellen hoe zij de geschiedenis hebben ervaren. 25 bewoners meldden zich aan voor het project, vooral zestigers die actief geweest zijn in verschillende gemeenschapsacties. De handmatig geschreven teksten zijn op keramische tegels aangebracht en geplaatst op zes zuilen van de belangrijkste onderdoorgang in de buurt.

De Kattenburger Triomfboog is een voorbeeld van gemeenschapskunst. Kattenburgers zijn niet alleen betrokken geweest in het creatieve proces, maar door plaatsing van het kunstwerk oefenen ze ook invloed uit op hoe hun omgeving eruit ziet.

Kattenburger Triumphal Arch

Plattegrond