DAM Memorial

Eigenschappen
Kunstenaar Moniker
Adres Dam
Wijk Binnenstad
Plaatsingsdatum 2016

Het Memorial Damslachtoffers 7 mei 1945 is tot stand gekomen op initiatief van Stichting Memorial voor Damslachtoffers, naar een ontwerp van ontwerpbureau Moniker. Vanaf 7 mei 2015 kon iedereen via de website 'plaats een steen' steentjes plaatsen in een virtueel monument. Er zijn door bezoekers 15.509 digitale steentjes geplaatst en verplaatst die uiteindelijk de vorm hebben bepaald van de naamstenen.

Het monument bestaat uit 32 naamstenen en twee contextstenen die in de bestrating van de Dam in Amsterdam (noordzijde, tussen Nieuwendijk en Damrak) zijn aangebracht. De namen van de slachtoffers zijn in de granieten stenen aangebracht door de Belgische steenhouwerij Gielkens.

Op 7 mei 1945 was een grote menigte op de Dam aanwezig om de eerste geallieerde militairen te verwelkomen en de bevrijding te vieren. Toen rond drie uur in de middag bij schermutselingen tussen gewapende Duitse militairen en de Binnenlandse Strijdkrachten schoten vielen, opende de Kriegsmarine vanuit hun steunpunt in de Groote Club (hoek Kalverstraat-Paleisstraat) het vuur. Er ontstond grote paniek op de Dam en een vuurgevecht tussen de BS en Duitse Eenheden, zowel op de Dam als achter het Paleis. Na ongeveer 2 uur eindigde de schietpartij in een wapenstilstand. Meer dan honderd mensen raakten gewond en - voor zover bekend - kwamen er uiteindelijk 32 mensen om het leven.

De namen van de 32 slachtoffers, waaronder 2 BS-leden en nog een verzetsdeelnemer, zijn: Popke Sjoerd Bakker, Wilhelmus Petrus Bakker, Johannes Bobeldijk, Geertruida Boelen, Elisabeth de Boer, Willem van den Boogaard, Fredericus Joseph  Budde, Willem Cieraad, Gerardus Bernardus Cornelisse, Petrus Antonius Joseph van Dam, Pieter Hendrik Diekmeijer, Frans Johannes Feller, Everdina Johanna Buddingh-van der Flier, Hendrina Louise Koper-Frank, Jan Goede, Maria Nella Jager-van Hooff, Petrus Hendricus Antonius Hutjes, Elisabeth Wieland-Lacourt, Willem de Leeuw, Antje Quant-Moeke, Johannes Jan Ooms, Rika Overdijk, Johannes Wilhelmus Saelman, Willem Theodorus Schermacher, Hendrik Karel SmitAaltje Scheffer-Smorenberg, Jurrianus Lambertus  Stad, Johannes Willem Straatmijer, Arnoldus Petrus Stroop, Sophia Frederika Mathilda Vermeulen-de Vries, Hendrikus Willemsen.

Negentien waren geboren Amsterdammers. Het oudste slachtoffer was 74, het jongste acht jaar.

  • Boek: Ludmilla van Santen & Norbert-Jan Nuij: Drama op de Dam - 7 mei 1945 (2017, isbn: 9789090302416)

DAM Memorial

DAM Memorial

DAM Memorial

DAM Memorial

DAM Memorial

DAM Memorial

Plattegrond