Anne Frank

Eigenschappen
Kunstenaar Mari Andriessen (1897 - 1979) (Meer informatie)
Adres Westermarkt, linker zijgevel Westerkerk
Wijk Centrum
Materiaal Basalt lava, Brons
Plaatsingsdatum 1977

‘Ik weet wat ik wil, ik heb een doel, een mening, ik heb een religie en liefde. Laat mij mezelf zijn en dan ben ik tevreden.’ - Anne Frank

Dit monument ter nagedachtenis aan Anne Frank, is gemaakt door Mari Andriessen.

Het herinnert aan de 15-jarige Anne Frank die tijdens de Tweede Wereldoorlog in concentratiekamp Bergen-Belsen is vermoord. Het achterhuis waar Anne zat ondergedoken bevindt zich om de hoek van de Westermarkt.

Mari Andriessen is niet zomaar geselecteerd voor deze opdracht. Naast zijn kwaliteit als beeldhouwer, had hij tijdens de Tweede Wereldoorlog Joodse onderduikers in huis en diende zijn atelier als wapendepot voor het verzet. Bovendien weigerde hij deel uit te maken van de Nederlandsche Kultuurkamer. Dit instituut was opgericht door de Duitsers en dwong kunstenaars van alle disciplines lid te zijn. Anders konden ze hun beroep niet uitoefenen. Vanzelfsprekend moesten de leden het nationaalsocialistische gedachtengoed uitdragen.

Samen met de beeldhouwers Wessel Couzijn en Nic Jonk was hij de oprichter van de Academie '63, welke later is omgezet in Ateliers '63.

 

Anne Frank

Anne Frank

Anne Frank

Anne Frank

Anne Frank

Plattegrond