Spinoza Monument

Eigenschappen
Kunstenaar Nicolas (Nicolaas Lambertus Maria) Dings (1953 - ) (Meer informatie)
Adres Amstel 1
Wijk Centrum
Materiaal Brons, Granito
Plaatsingsdatum 2008

‘Iedereen moet vrij zijn om de basis van zijn overtuiging te kiezen.’ Deze spreuk van de Nederlandse filosoof Spinoza, herinnert ons aan de vrijheid van het individu. Een gegeven dat nog altijd actueel is. De kunstenaar Nicolas Dings gaf Spinoza een rijk versierde mantel, die de culturele diversiteit van de stad benadrukt.

De denkbeelden van Baruch de Spinoza (1632-1677) over tolerantie en godsdienstvrijheid blijven relevant in de huidige samenleving. Om deze ‘culturele vernieuwer’ te eren, gaf Stichting Spinoza Monument de opdracht een monument te maken.

Het kunstwerk bevat tal van symbolen. De halsbandparkieten en mussen staan voor ‘rare en zeldzame vogels’, de rozen herinneren aan de zegelring die Spinoza droeg. Naast het beeld staat een granieten blok met twintig gelijkzijdige driehoeken. Het verwijst naar het ambacht dat Spinoza beheerste: lenzen slijpen. Bovendien verwijst het ook naar de geslepen geest van de filosoof. Het geheel is geplaatst op een ellipsvormig plateau, zoals ook de banen van de planeten zich in een ellipsvorm bevinden. Dit heeft een verband met de wijze waarop Spinoza het Universum probeerde te begrijpen. Het beeld staat vlakbij zijn voormalige woonhuis aan de Zwanenburgwal.

De kunstwerken van Nicolas Dings zijn vaak sterk gelaagd. Zowel in symboliek als in materiaalkeuze. Hij maakt in zijn werk gebruik van de meest uiteenlopende materialen zoals brons, keramiek, hout en textiel. Door te spelen met menselijke verhoudingen, weet hij een geheel eigen universum te creëren. Dings realiseerde ook het ‘Hof der Herinnering’, dat sinds 1999 bij verzorgingstehuis De Kimme in Amsterdam-Noord staat.

Stichting Spinoza Monument heeft het monument aan de stad Amsterdam geschonken.

www.nicolasdings.nl

 

Spinoza Monument

Spinoza Monument

Spinoza Monument

Spinoza Monument

Spinoza Monument

Spinoza Monument

Plattegrond