Compositie voor een tuin

Eigenschappen
Kunstenaar Shamai Haber
Adres Sloterweg 773
Wijk Slotervaart
Materiaal Graniet
Plaatsingsdatum 1959

Shamai Haber was nog betrekkelijk onbekend toen hij dit beeld van op elkaar gestapelde ruwe stukken graniet vervaardigde. De kunstenaar van Pools-Joodse afkomst woonde in Palestina voor hij zich in de jaren vijftig in Parijs vestigde. Daar maakte hij abstracte sculpturen van verzamelde stukken steen, die hij inspireerde op het Palestijnse landschap. Het was Willem Sandberg, de toenmalig directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam, die Haber ‘ontdekte’ en zijn werk naar Nederland bracht.

In 1960 had Haber een solotentoonstelling in het Stedelijk, waaruit de aankoop van Compositie voor een tuin voortvloeide. Nog geen jaar later ruilde Sandberg dit werk bij de kunstenaar in, voor het in zijn ogen belangrijker werk ‘La grande porte’. Geen onverstandige zet, omdat Haber na een bruikleen van vijftien jaar alsnog besloot om Compositie voor een tuin aan het museum te schenken.

Ter ere van het honderdjarig bestaan van het Vondelpark heeft Haber in 1965 deelgenomen aan een groepstentoonstelling in het park. Het werk Cascade is speciaal voor die tentoonstelling gemaakt. Ook dit werk heeft Haber geschonken en staat nog steeds in een van de waterpartijen.

 

Compositie voor een tuin

Plattegrond