Diakenhuismannetje

Eigenschappen
Kunstenaar Jan Bronner (1881 - 1972) (Meer informatie)
Adres Sloterweg 773
Wijk Slotervaart
Materiaal Brons, Kalksteen
Plaatsingsdatum 1950

Dit beeld is ontstaan naar aanleiding van een ontwerpwedstrijd in 1914, ter ere van de honderdste geboortedag van de schrijver Hildebrand. De beeldhouwer Jan Bronner werd uitgeroepen tot winnaar van deze eervolle opdracht. Het ontwerp betrof een monument met verschillende personages uit het boek ‘Camera Obscura’. Het heeft tot 1962 geduurd voordat het Hildebrand monument daadwerkelijk in Haarlem werd uitgevoerd. Eén van de personages is Keesje, het diakenhuismannetje. Deze oude man moest zijn zuur verdiende geld wekelijks afdragen aan de ‘vader’ van het diakenhuis.

Jan Bronner (1881-1972) is belangrijk geweest voor de ontwikkeling van de Nederlandse beeldhouwkunst. Van 1914 tot 1947 heeft hij gewerkt als hoogleraar aan de Rijksakademie van beeldende kunst. Hij wordt beschouwd als grondlegger van de ‘Groep van de figuratieve abstractie’, beter bekend als ‘De Groep’. Mede door zijn perfectionisme heeft Bronner slechts een klein oeuvre achtergelaten.

Het Stedelijk Museum Amsterdam heeft een bronzen afgietsel van het gipsen ontwerp van het Diakenhuismannetje aangekocht in 1950. Dit gebeurde naar aanleiding van de tentoonstelling over de beelden van het Hildebrand monument, dat twee jaar eerder in het Stedelijk Museum te zien was.

 

Diakenhuismannetje

Plattegrond