Zonder titel - Wong Lun Hing

Eigenschappen
Kunstenaar Jos (Josephus Johannes Wilhelmus) Wong Lun Hing (1928 - 2009) (Meer informatie)
Adres Etnastraat
Wijk Osdorp
Materiaal Staal
Plaatsingsdatum 2015

De objecten (zonder titel 1969) zijn oorspronkelijk door Wong Lun Hing bedacht als speeltoestellen voor kinderen. Het oorspronkelijke speelplastiek (zonder titel uit 1969) stond jaren lang op het Delflandplein en bestond uit een reeks stalen golfvormen, beschilderd in afwisselende felgekleurde delen. Toen het plein opnieuw werd ingericht, kwamen de kunstobjecten in de opslag terecht. Na jaren daar te hebben gelegen zijn ze gerestaureerd. Nu maken 19 van de 21 objecten deel uit van een kunstroute op het Business Park Amsterdam.

De erven van Jos Wong hebben afstand gedaan van de rechten op het kunstwerk.

Josephus Johannes Wilhelmus Wong Lun Hing werd geboren in Roermond en studeerde beeldhouwkunst aan de Rijksacademie in Amsterdam. Wong was vijfentwintig jaar lang docent aan de Rietveldacademie in een duobaan met Ben Guntenaar.

Jos Wong begon zijn carrière eind jaren vijftig met het maken van abstracte, expressieve beelden in brons, gevolgd door een periode waarin hij zijn beelden in elkaar laste met resten metaal en schroot. In de jaren zestig hield hij zich intensief bezig met aluminium.

Bekend is de ‘code’ serie: een reeks van acht kleine aluminium beelden die hij ook in het groot en in andere materialen heeft laten uitvoeren.

Omstreeks 1977 verruilt hij het spelen met vormen voor werken waarin hij iets menselijks wil uitbeelden. Werk waaruit een bepaalde emotie spreekt. Hij houdt zich bezig met beweging, geïnspireerd door de beweging in muziek en film. Door in zijn beelden de verschillende delen van de mensfiguur steeds iets ten opzichte van elkaar te verschuiven weet Jos Wong een snelle beweging te suggereren, zonder dat het beeld uit balans raakt.

In de openbare ruimte (Utrecht, Amsterdam, Nijmegen) staan of stonden abstracte speelplastieken van zijn hand.

 

 

Zonder titel - Wong Lun Hing

Zonder titel - Wong Lun Hing

Zonder titel - Wong Lun Hing

Zonder titel - Wong Lun Hing

Zonder titel - Wong Lun Hing

Zonder titel - Wong Lun Hing

Plattegrond