Hekwerk

Eigenschappen
Kunstenaar Narcisse Tordoir
Adres Barcelonaplein
Wijk KNSM-eiland
Materiaal Beton, Staal
Plaatsingsdatum 1993

Binnen het stedenbouwkundig plan van Jo Coenen voor het KNSM-eiland in het Oostelijk Havengebied heeft architect Bruno Albert een cirkelvormig wooncomplex gerealiseerd. In de opening van het cirkelvormige Barcelonaplein aan de zuidzijde heeft de Belgische kunstenaar Narcisse Tordoir een kunstwerk geplaatst in de vorm van een monumentaal hekwerk, dat meebuigt in de ronde vorm van het gebouw. Dit is het eerste werk van Tordoir in de openbare (buiten)ruimte.

Sinds 1983 combineert Tordoir kleine, meestal beschilderde paneeltjes tot ensembles. Hij hanteert een eenvoudige vormentaal zoals geometrische figuren, pictogrammen en de contouren van figuratieve motieven. Elke vorm wordt op zijn eigen beeldvlak of paneel naast elkaar getoond. Deze manier van werken is terug te zien in het hekwerk op het Barcelonaplein. Het is onderverdeeld in vierkanten van 3.30 bij 3.30 meter. De stalen contouren binnen elk vierkant zijn te lezen als tekeningen uit een eenvoudig getekend stripverhaal. De vierkanten tonen telkens een raam met opzijgeschoven gordijnen waardoor naar binnen of naar buiten gekeken kan worden. Het raster van vierkanten is tegelijkertijd een reactie op de ritmiek van de architectuur van Bruno Albert.

Achter de gordijnen zijn verschillende afbeeldingen te herkennen van gezichten met een tekstballonnetje dat naar buiten toe is gericht of naar binnen, ook zie je een pijp, een bloem, hoeden, een bel, een brood met een mes en een boeddha beeld. Een aantal afbeeldingen zoals een bot of een sleutelgat, verwijzen in hun vorm naar mannelijke of vrouwelijke geslachtsorganen of een combinatie daarvan.

Hekwerk

Hekwerk

Hekwerk

Hekwerk

Plattegrond