Industrieel Monument

Eigenschappen
Kunstenaar Joep (Johannes Petrus Antonius) van Lieshout (1963 - ) (Meer informatie)
Adres Cruquiusweg
Wijk Entrepotgebied
Materiaal Baksteen, Kei
Plaatsingsdatum 1993

Aan de Cruquiusweg is het industrieverleden van het gebied nog terug te zien. Vroeger was hier de veemarkt en werden de wagons gewassen. Veel goederen werden hier overgeslagen en er was een abattoir. De Nederlandse kunstenaar Joep van Lieshout behoedde het perron voor de sloop en liet het perron, het opzichterhuisje en de spoorrails met wagon met authentieke onderdelen renoveren.

Het opzichterhuisje werd in 2008 beschikbaar gesteld als expositieruimte. Elke zes weken organiseerde Rona Mathlener, de initiatiefneemster van dit project, een nieuwe tentoonstelling. Net afgestudeerden en al bekendere kunstenaars ontwierpen een installatie speciaal voor het huisje.

Sinds april 2013 is het monument in gebruik als museum en toont in uiteenlopende kunstvormen verhalen van oude en nieuwe bewoners van het Oostelijk Havengebied in Amsterdam. In het Perronhuisje zijn doorlopend exposities te zien. Het is zo klein dat je alles door de ramen kan zien. Onderdeel van het museum is Radio Perron Oost, dat online interviews uitzendt met huidige en voormalige bewoners uit het havengebied en bezoekers die er een bijzonder avontuur beleefden. Op locatie is audiotour Het verdwenen spoor te lopen met de gratis te downloaden app op izi-travel. Deze tour vertelt de geschiedenis van het Cruquiuseiland en start op het perron. 

Anet Wilgenhof is initiator en artistiek leider van het Museum Perron Oost. Haar idee voor de ingebruikname van Joep van Lieshouts monument op de Cruquiusweg werd, na een uitgeschreven wedstrijd, door Stadsdeel Oost uit alle suggesties verkozen.

Van Lieshout (1963) studeerde aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Hij maakt objecten die zich bevinden op de grens tussen beeldende en toegepaste kunst. Doordat zijn objecten vaak functioneel zijn veroorzaakt hij (bewust) verwarring bij de beschouwer van zijn werk. Sinds 1995 voert hij zijn werk uit onder de naam Atelier Van Lieshout (AVL). AVL is een in Rotterdam gevestigde groep kunstenaars en medewerkers, waarmee hij samen zijn vrije werk en opdrachten op het gebied van hedendaagse kunst, design en architectuur uitvoert.

Meer informatie:

www.museumperronoost.nl

www.ateliervanlieshout.com

Industrieel Monument

Industrieel Monument

Industrieel Monument

Industrieel Monument

Plattegrond