Man en schaap

Eigenschappen
Kunstenaar Merijn Olivier Bolink (1967 - ) (Meer informatie)
Materiaal Brons
Plaatsingsdatum 2003

Midden in de grote vijver in de wijk Zeeburgerdijk Oost steken de kop van een schaap en het hoofd van een man boven het water uit. Waterstralen schieten van de ogen van de man in die van het schaap. Beiden staan tot aan hun nek in het water. Volgens kunstenaar Merijn Bolink ontstaat er een vorm van communicatie tussen mens en dier als ze elkaar in de ogen kijken, Al hebben ze geen idee wat er in de ander omgaat. De waterstralen uit de ogen van de man zijn een vertaling van dat gevoel.De lichamen van de man en het schaap bevinden zich onder de waterspiegel. De kunstenaar legt daarmee een link naar de historie van het gebied. Doorbraken in de oude Zeeburgerdijk leidden vroeger vaak tot overstromingen waardoor het achterliggende poldergebied onder water stroomde.

De Amsterdamse kunstenaar Merijn Bolink (1967) studeerde aan de AKI in Enschede. Merijn Bolink ontdekt en creëert als een wetenschapper. Hij maakt veelal beelden die zijn opgebouwd uit bestaande objecten, dode dieren of planten. De procédés die hij toepast zijn verdubbeling, versmelting of ontleding. In alle gevallen gaat het er om 'de ziel van dingen' bloot te leggen, zoals hij zelf zegt. Een van zijn bekendste werken is de kinderwagen uit 1992, die een stoet van 14 mini-kinderwagentjes voortbrengt - allemaal afzonderlijk gemaakt van een van de 14 materialen waaruit de 'moederwagen' bestaat. Een andere icoon is Bolinks appel die er van binnen uit ziet als een sinaasappel.

In stadsdeel Westerpark is nog een werk van de hand van Merijn Bolink te vinden. Aan 'De Kunsttafel' op het Zoutkeetsplein hebben een drietal fabelwezens aangeschoven.

www.merijnbolink.com

 

Kunstroute Oost

“Man en Schaap" is gemaakt door kunstenaar Merijn Bolink. Het is een speciale fontein die de relatie tussen mensen en dieren onderzoekt. In een grote vijver steken de kop van een schaap en het hoofd van een man boven het water uit. Waterstralen spuiten uit de ogen van de man in de ogen van het schaap. Ze staan allebei tot aan hun nek in het water.

Volgens de kunstenaar is er een vorm van communicatie tussen mens en dier als ze elkaar in de ogen kijken, ook al begrijpen ze niet precies wat de ander denkt. De waterstralen uit de ogen van de man symboliseren dit gevoel. De lichamen van de man en het schaap die zich onder water bevinden, herinneren ons aan overstromingen die dit gebied in het verleden teisterden.

Merijn Bolink is een Amsterdamse kunstenaar die beelden maakt met bestaande objecten, dode dieren of planten. Hij probeert de "ziel van dingen" bloot te leggen door middel van verdubbeling, versmelting of ontleding. Over het werk en het blootleggen van de ziel van mens en dier vertelt Bolink in deze podcast.

Luister naar het verhaal achter dit kunstwerk via deze link of onderstaande QR-code:

 

Man en schaap

Man en schaap

Man en schaap

Man en schaap

Man en schaap

Plattegrond