Baksteen sculptuur en vijver

Eigenschappen
Kunstenaar Per Kirkeby (1938 - 2018) (Meer informatie)
Adres Hildo Kropplein
Wijk Architektenbuurt
Materiaal Baksteen
Plaatsingsdatum 1990

Op het Hildo Kropplein staat sinds 1990 een bakstenen beeld naar de hand van kunstenaar Per Kirkeby. Het beeld is oorspronkelijk gevormd in klei en dat ontwerp is na vergroting uitgevoerd in baksteen. Om de strenge vormen van het 'gebouwtje' te verzachten heeft Per Kirkeby daarnaast een golvende vijver aangelegd.

Het werk is massief van uiterlijk en toch transparant, je kunt er in. Baksteen is voor Kirkeby ook een materiaal dat verwijst naar zijn geboortestad Kopenhagen waar, net als in Amsterdam ten tijde van de Amsterdamse School, de expressieve baksteenarchitectuur gebruikelijk was. Kirkeby verwijst zo naar zijn geboorteland, en tevens naar de geschiedenis van Amsterdam. Het werk roept via het materiaal niet alleen de architectuur van de Amsterdamse School in de herinnering, maar ook van het oude bakstenen abattoir dat er stond. Kirkeby wilde een monument maken dat de herinnering bewaard aan de vroegere veeslacht op deze plek. Vandaar dat in de vorm de kop van een rund is te herkennen. Anderzijds liet Kirkeby zich inspireren door goede herinneringen aan zijn jeugd toen hij bij een bakstenen muur langs het water speelde. Met dit gebouwtje wil hij kinderen een plek geven om te spelen, samen te komen, zich te verstoppen.

Per Kirkeby, geboren in 1938, is een van de bekendste Deense kunstenaars. Hij maakt zowel abstracte schilderijen geïnspireerd op het landschap en de natuur, als gemetselde sculpturen. Sinds 1973 maakt hij de voor hem kenmerkende bakstenen sculpturen die op kleine monumenten of huizen lijken en vaak herinneren aan vormen en gebouwen die hij tijdens zijn reizen gezien heeft.

Baksteen sculptuur en vijver

Baksteen sculptuur en vijver

Baksteen sculptuur en vijver

Baksteen sculptuur en vijver

Plattegrond