Zeeman op de uitkijk

Eigenschappen
Kunstenaar Pieter Starreveld (1911 - 1989) (Meer informatie)
Adres Javaeiland, Kop van Javakade
Wijk Java-eiland
Materiaal Graniet
Plaatsingsdatum 2003

Op de kop van het Java-eiland staat een beeld van een zeeman met de bijnaam Joop Hoorn, naar een bootsman die bij de Stoomboot Maatschappij Nederland (SMN) werkte. Hij draagt een zuidwester en tuurt over het IJ naar het Noordzeekanaal. Hij wacht op de thuiskomst van zeelieden van de SMN. Zeeman op de uitkijk is een monument voor de 321 zeelieden van de SMN die omkwamen in de Tweede Wereldoorlog en nooit meer terugkwamen naar de Amsterdamse haven. Tegen de sokkel is een plaat met namen In Memoriam aangebracht en op een aparte steen wordt het verhaal van het kunstwerk verteld.

Op 4 mei 1950, dodenherdenking, werd het beeld van Pieter Starreveld op de Kop van het Java-eiland onthuld. Na vertrek van het SMN in 1969 verhuisde het beeld mee naar de Vlothaven en kreeg daar een onopvallende plaats tussen gebouwen. Oud-medewerkers namen uiteindelijk het initiatief tot verplaatsing en vanaf 1988 keek de zeeman weer over het IJ, nu vanaf een stek bij het Centraal Station op de De Ruyterkade.Na de herinrichting van het Java-eiland is het standbeeld teruggekeerd op de Kop. De Zeeman op de uitkijk werd op 4 mei 2003 opnieuw onthuld tijdens een herdenking van de slachtoffers van de tweede Wereldoorlog.

Starreveld heeft een aantal oorlogsmonumenten op zijn naam staan. Dit naoorlogse beeld past door de blokvormige opbouw nog in de traditie van de vooroorlogse beeldhouwkunst. De beeldhouwer is verder vooral bekend om zijn figuratieve dierfiguren. In stadsdeel Zeeburg is nog een ander werk van Pieter Starreveld te bewonderen. Op het veldje naast club Panama staat het werk Vrouwe Fortuna uit 1950.

Meer over Pieter Starreveld vindt u hier.

https://www.pieterstarreveld.nl

 

Zeeman op de uitkijk

Zeeman op de uitkijk

Zeeman op de uitkijk

Zeeman op de uitkijk

Plattegrond