Negen bruggen

Eigenschappen
Kunstenaars Monica Droste
Guy Rombouts
Materiaal Staal
Plaatsingsdatum 1994

Negen bruggen: 2 over de Brantasgracht, 2 over de Lamonggracht, 3 over de Majanggracht en 2 over de Seranggracht.

Het Javaeiland staat bekend om zijn opvallende architectuur. Vooral de architectuur langs de smalle grachten die het eiland doorsnijden springen in het oog. Dit wordt nog eens extra versterkt door de negen bruggetjes die speciaal voor het eiland ontworpen zijn door het Belgische kunstenaarspaar Rombouts - Droste. Elke brug heeft een eigen thema, een woord: idee, image, word, wetenschap, enseignement, society, kunst, conscience en light.

Rombouts - Droste ontwikkelde een eigen alfabet, het Azart-alfabet, een beeldschrift waarin elke letter wordt gesymboliseerd door een lijn en een kleur (bv.: C van curve en van citroengeel). Deze kronkelende lijnen vormen een woord. De letters zijn uitgevoerd in staal en vormen samen de leuningen van de bruggen. De leuningen van de bruggen zijn grillig van vorm. De letters zouden ook nog verschillende kleuren krijgen, maar Paul Wittemans (de architect van de bruggen) vond dat te speelgoedachtig. Alle bruggen zijn nu zwart.

Kunstroute Oost

De negen misschien wel meest bijzondere bruggen van Amsterdam verbinden de verschillende grachtjes ophet Java-eiland. Deze bruggen zijn ontworpen door het kunstenaarsduo Monica Droste en Guy Rombouts. De zwarte stalen bruggen hebben elk een andere grillige vorm, waarin een ‘geheime’ tekst te vinden is.

In de jaren ‘80 ontwikkelden Droste en Rombouts het AZART alfabet. A tot en met Z Art. Elke letter kreeg een kleur en vorm, waarmee woorden kunnen worden uitgebeeld. Het AZART alfabet komt veel terug in het werk van Droste en Rombouts. Op het metrostation Tomberg in Brussel spellen kleuren en lijnen woorden op de wanden.

Het alfabet van vormen en kleuren vormt ook de basis van het ontwerp voor Negen Bruggen. Hoewel in het eerste ontwerp voor de bruggen ook de vele kleuren uit het AZART alfabet waren verwerkt, zijn de bruggen gerealiseerd in zwart gecoat staal. De architect verantwoordelijk voor het gebied vond dat beter bij de omgeving passen.

Vlak bij de negen bruggen ligt het Azartplein. Dit plein ontleent zijn naam niet aan het alfabet van Droste en Rombouts, maar werd in de jaren ‘90 vernoemd naar de boot Azart. Dit rondvarende toneelpodium, bijgenaamd The Ship of Fools, lag hier sinds eind jaren ‘80 regelmatig aangemeerd.

Kunstenaar, architect en voorzitter van het Amsterdamse Stadscuratorium Claudia Linders vertelt in de podcast meer over dit alfabet en de bruggen.

Luister naar het verhaal achter dit kunstwerk via deze link of onderstaande QR-code:

Negen bruggen

Negen bruggen

Negen bruggen

Negen bruggen

Negen bruggen

Negen bruggen

Plattegrond