Havenwerkers (Vier beelden)

Eigenschappen
Kunstenaar Hildo (Hildebrand Lucien) Krop (1884 - 1970) (Meer informatie)
Adres KNSM-laan 311
Wijk KNSM-eiland
Materiaal Schelpenplaat, Zandsteen
Plaatsingsdatum 1998

Aan weerszijde van de trap van het pand op nummer 311 aan de KNSM-laan staan beelden van Hildo Krop uit de periode 1916-1919. Ze dragen de naam Havenwerkers. De beelden dienden ooit als versiering bij het kantoor van de Koninklijke Lloyd aan de Oostelijke Handelskade. Na het verdwijnen van de Lloyd zijn de beelden bij het Stedelijk Beheer in opslag gekomen, waar ze in 1992 bij toeval door een liefhebber herontdekt zijn. Een treinreiziger keek ergens tussen Muiderpoort en Centraal Station naar buiten en zag daar zowaar enkele echte Krops op een verlaten opslagterrein liggen. Het plan ze 'terug te halen' naar het havengebied was na de vondst snel geboren. In 1996 is er een verzoek tot plaatsing op de huidige locatie gedaan. Op 14 februari 1998 zijn de beelden onthuld.

Stoere uit steen gehouwen havenarbeiders flankeren nu de trappen. Het ene beeld toont sombere sjouwende mannen rond een locomotief, het andere eveneens weinig vrolijkheid uitstralende werkers rond een schip. Op de stoep aan weerszijden staan twee verstilde robuuste 'golven'. In de ene golf zie je een schip met twee mannen en een hond. In de andere het Amsterdamse wapen, de drie Andreaskruisen.

Het is in veel delen van Amsterdam onmogelijk een wandeling te maken zonder werk van Hildo Krop aan gevels of bruggen tegen te komen. Als geen andere kunstenaar heeft de beeldhouwer Hildo Krop een stempel gedrukt op de openbare ruimte van Amsterdam. In de bloeitijd van de Amsterdamse school in het begin van de 20ste eeuw ontpopte Krop zich als groot talent. Hij kreeg een aanstelling voor halve dagen bij de dienst Publieke Werken. Vele jaren zou hij voor de stad Amsterdam gebouwen en bruggen verfraaien met bouwsculpturen. Het meest bekend is het Berlage monument op het Victorieplein.

www.hildokrop.nl

Havenwerkers (Vier beelden)

Havenwerkers (Vier beelden)

Havenwerkers (Vier beelden)

Havenwerkers (Vier beelden)

Plattegrond