Fragment van een huiskamer, verkleind naar 88%

Eigenschappen
Kunstenaar Mark Manders
Adres P.E. Tegelbergplein, t.o. 16
Wijk Sporenburg
Materiaal Bestrating, Gietijzer
Plaatsingsdatum 2001

De huiskamersituatie verbeeldt in de visie van Manders de overgang van de woonwijk naar het open water. Dit werk is een fragment uit zijn veelomvattende kunstwerk 'Zelfportret van een gebouw' waar Manders sinds 1986 onafgebroken aan werkt. Het is een fictief gebouw dat voortdurend in verandering is, of zoals Manders zegt 'Er heerst een situatie van veranderende stilstand'. Dit thema komt ook terug in het werk 'Fragment van een huiskamer'. Het fragment bestaat uit een werktafel met stoel en emmer. Op de tafel staan twee geslachtloze figuren die op het eerste gezicht identiek lijken, maar bij nader inzien twee opeenvolgende momenten van dezelfde figuur zijn, met een klein verschil in gezichtsuitdrukking en armen als nagemaakte filmstills. De emmer bestaat ook uit twee momenten, die in tegenstelling tot de figuren door elkaar verweven zijn.Omdat het plein schuin oploopt heeft de kunstenaar ervoor gekozen het geheel te verkleinen naar 88 %. De verkleining is niet direct zichtbaar en is meer voelbaar. Hierdoor werkt het enigszins vervreemdend.

Mark Manders (1968) is een Nederlandse beeldend kunstenaar. Zijn werk werd getoond op tentoonstellingen in Nederland en daarbuiten. Manders' oeuvre bestaat voornamelijk uit installaties, tekeningen, sculptuur en korte films. Hij creëert zijn eigen wereld binnen de wereld en gaat sinds 1986 steeds uit van het centrale thema 'Zelfportret als gebouw'. Dit zelfportret bestaat niet uit een schilderij of tekening van het gezicht van de kunstenaar, maar uit een verzameling van fantasierijke voorwerpen voortgesproten uit Mark Manders brein. Een imaginair onderkomen, compleet met plattegrond, waarin hij zijn binnenwereld openbaar maakt.

Manders: "Lopend door mijn gebouw word ik overal geconfronteerd met diepe stilstand, het is geweldig, de dingen alhier overwinnen mijn ogenblikkelijke denken en zijn mij zeer vertrouwd, ik verveel mij nooit."

www.markmanders.org

Fragment van een huiskamer, verkleind naar 88%

Fragment van een huiskamer, verkleind naar 88%

Fragment van een huiskamer, verkleind naar 88%

Fragment van een huiskamer, verkleind naar 88%

Plattegrond