Hippo

Eigenschappen
Kunstenaar Tom Claassen (1964) (Meer informatie)
Adres Vennepluimstraat
Wijk IJburg
Materiaal Rubber
Plaatsingsdatum 2005

In opdracht van het Amsterdams Fonds voor de Kust heeft Tom Claassen voor Sluis 2008 op IJburg een levensgroot nijlpaard gemaakt. Het kunstwerk heeft een omvang van 6 x 3 meter. Afhankelijk van het waterpeil in de sluis zal het nijlpaard gedeeltelijk of geheel te zien zijn. Het nijlpaard is van speciaal rubber gemaakt zodat het, net als boeien en fenders, stoten van boten kan opvangen.

Het nijlpaard van Tom Claassen is het eerste kunstwerk dat is geplaatst op IJburg. Volgens de kunstenaar hoort een nijlpaard in de amfibische sfeer tussen land en water. Het Nijlpaard staat eigenlijk op de bodem van het IJmeer. Zijn kunstwerk sluit dan ook aan bij het masterplan van IJburg. Een compleet nieuwe stadswijk die midden in het water is gebouwd.

De beelden van de Nederlandse kunstenaar Tom Claassen zijn erg gewild. Hij is zo gevraagd en productief dat zijn beelden door heel Nederland verspreid staan. Zijn meest bekende werk is de beeldengroep van vijf enorme olifanten, die onverstoorbaar langs de A6 bij Almere in het gras staan. Het materiaal waarmee Claassen werkt lijkt in contrast met de indruk die ze wekken. Ondanks hun zachte, plooibare uiterlijk gebruikt hij vaak klassiek beeldhouwmateriaal als brons of beton.

www.tomclaassen.com

Hippo

Hippo

Hippo

Hippo

Plattegrond