Vrouwe Fortuna

Eigenschappen
Kunstenaar Pieter Starreveld (1911 - 1989) (Meer informatie)
Adres Oostelijke handelskade, Bij club Panama
Wijk Zeeburg
Materiaal Brons, Gegoten
Plaatsingsdatum 2007

Vrouwe Fortuna is terug. Het kunstwerk is 30 maart 2007 feestelijk onthuld. Vanaf de nieuwe locatie, het veldje naast club Panama, kan Fortuna Zeeburg weer zegenen met geluk. Het beeld is in 1950 door het personeel van de Stoomvaart Maatschappij Nederland (SMN) aangeboden aan de directie ter gelegenheid van het tachtigjarige bestaan van de SMN. Het kreeg een plaats op het hoofdgebouw van de SMN op Java-eiland. Bij de onthulling werd de wens uitgesproken dat Vrouwe Fortuna de maatschappij welvaart en geluk zou mogen brengen. Na het vertrek van de SMN uit het Oostelijk havengebied is het beeld op de kop van de Oostelijke Handelskade geplaatst, maar toen daar de werkzaamheden voor de nieuwe passagiersterminal van start gingen is het beeld tijdelijk door het stadsdeel opgeslagen.

Fortuna is de godin van de overwinning en geluk, maar is beter bekend als de godin van het lot. Pieter Starreveld vervaardigde haar in 1950 staand op een opengewerkte wereldbol met windroos. Ze houdt met beiden handen een schuin achter haar opbollend zeil vast.

Pieter Starreveld (1911-1989) studeerde aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs in Amsterdam. Hij vervolgde zijn opleiding aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam (1929-1932), waar hij leerling was van Jan Bronner. Naast zijn beeldhouwwerk was Starreveld ook actief als medailleur, graficus, kunstschilder en glaskunstenaar. In de oorlog werkte hij mee aan illegale verzetsuitgaven van Albert Helman. Na de oorlog maakte hij diverse herdenkingsmonumenten.

In Stadsdeel Zeeburg is nog een werk van Pieter Starreveld te vinden. Op de kop van het Java-eiland staat het beeld Zeeman op de uitkijk.

https://www.pieterstarreveld.nl

 

 

Vrouwe Fortuna

Vrouwe Fortuna

Vrouwe Fortuna

Vrouwe Fortuna

Plattegrond