Buurttafel - Mien Ruysplantsoen

Eigenschappen
Kunstenaar Marjet Wessels Boer (1978 - ) (Meer informatie)
Adres Mien Ruysplantsoen
Wijk KNSM-eiland
Materiaal Hout
Plaatsingsdatum 2007

Het project buurttafels is het eerste burgerinitiatief van Zeeburg geweest. Buurtbewoners Yvon den Biesen, Geertje Sonnen en Bert Zeeuw hebben het stadsdeel benaderd. Gezamenlijk hebben ze een tiental kunstenaars gevraagd een ontmoetingsplek in de vorm van een buurttafel te ontwerpen. De ontwerpen zijn tot stand gekomen in nauwe samenwerking met bewoners. Zie voor meer informatie: www.buurttafels.nl

Het Mien Ruysplantsoen was vroeger een bedrijfspark van de Koninklijke Nederlandse Stoomboot Maatschappij (KNSM). Mies Ruys ontwierp het bedrijfspark in de 50-er jaren. In de jaren 90 herontwierp ze het, maar de geometrische indeling met subtiele hoogteverschillen bleef behouden. Dit gegeven wilde de kunstenares Marjet Wessels Boer duidelijk terug laten komen in haar ontwerp voor de buurttafel.

De buurtbewoners wilde graag een tafel om te eten, drinken of lezen met een spannende zitbeleving. Marjet liet zich inspireren door het stoombootverleden van de KNSM en ontwierp een abstract 'gezonken boot' met een hellend tafelblad. Rondom de lage tafel staat een U-vormige bank. De bank en de tafel lopen geleidelijk schuin af. Doordat het gras is opgehoogd tot aan de banken kunnen gebruikers van alle kanten aanschuiven. Je zit als het ware in het gras. De tafel dient als bijzettafel, maar ook als podium. Er kunnen optredens of voorstellingen op gegeven worden.

Op het houten blad is een grafische weergave aangebracht van het Amphitrite en Triton, als ode aan de Kroonvaarders. (De oud medewerkers van de KNSM). Zij schonken de beeldengroep voor in de vijver in 1956. In de jaren 70 raakte het beeld in verval en werd het verwijderd. De 'Kroonvaarders' zijn altijd blijven strijden om het beeld terug te krijgen. En dat is gelukt. Het beeld de Amphitrite is in mei 2009 onthult op een nieuwe plek op het KNSM eiland.

www.studiowesselsboer.nl

Buurttafel - Mien Ruysplantsoen

Buurttafel - Mien Ruysplantsoen

Plattegrond