Vissen

Eigenschappen
Kunstenaar Suzanne Willems
Adres Vaillantkade - Steigereiland Vrijburcht
Wijk IJburg
Materiaal Geanodiseerd aluminium
Plaatsingsdatum 2007

In 2000 nam een groep bewoners van IJburg het initiatief voor het complex Vrijburcht. Architect Hein de Haan maakte het ontwerp voor het complex dat bestaat uit 52 woningen, een klein zorgwoningcomplex, een creche, een cafe, een plantenkas en een theaterruimte. In 2007 is het complex onthuld.

Kunstenares Suzanne Willems werd gevraagd twee kunstwerken te maken voor het complex. Een van haar werken hangt aan de hoekgevel van het theater. Het paneel met 274 gekleurde vissen is vier meter hoog en ruim drie meter breed. Het materiaal van de vissen is geadoniseerd aluminium. Dat wil zeggen dat de vissen verschillende reflecterende kleuren hebben. Suzanne Willems verwijst met dit werk naar het verleden. Op de plek waar nu Vrijburcht staat, zwommen niet zo lang geleden vissen. De vissen zijn nu op het droge terecht gekomen en hangen naast elkaar zoals de Zuiderzeevisser hun vangst vroeger lieten drogen in de zon.

Suzanne Willems maakt vaker beelden met dieren figuren. Een van haar bekendste werken zijn zes stokstaartjes die in Tiel op lantarenpalen staan in de zo kenmerkende houding. Haar werken zijn vaak figuratief en hebben een humoristische en relativerende inslag.Het tweede werk van haar hand staat naast het gebouw, een van papier gevouwen bootje met zee-reliëf.

www.suzannewillems.nl

Vissen

Vissen

Vissen

Vissen

Plattegrond