Borneobrug

Eigenschappen
Kunstenaar Adriaan Geuze
Adres Panamakade, Kabelgastkade
Wijk Sporenburg
Materiaal Staalelementen
Plaatsingsdatum 2000

De verbinding tussen de schiereilanden Borneo en Sporenburg is een architectonisch hoogstandje. Drie bruggen overspannen het ruim 90 meter brede water. Elke brug is uitgevoerd in rood geverfde staalprofielen en is opgebouwd uit 2500 staalelementen met een totaalgewicht van 60 ton. De brugdekken zijn uitgevoerd in hardhout.

De Borneobrug, ontworpen door Adriaan Geuze, slingert zich in golvende beweging over het water. Op hoge palen aan de zijkant van de brug lijken vogels even rust te nemen. Onder de vogelfiguren gaan lampen schuil. Architectuur en kunst ontmoeten elkaar op deze brug. De brug is niet alleen maar functioneel. Door de bijzondere vormgeving is de brug voor iedereen een beleving.

Adriaan Geuze (1960) is een Nederlandse architect. Samen met Paul van Beek richtte hij in 1987 het bureau West 8 Landscape Architects op. Daarnaast is hij hoogleraar landschapsarchitectuur aan de Harvard Universiteit. Met West 8 ontwierp hij onder meer een concept voor de beplanting rond Schiphol en een opvallend schelpenlandschap aan de voet van de Oosterscheldedam. In 2007 heeft het bureau een belangrijke ontwerpprijsvraag gewonnen voor een nieuw park voor New York op Governors Island vlak voor Manhattan.

www.west8.nl

Borneobrug

Borneobrug

Borneobrug

Plattegrond