Hoge brug

Eigenschappen
Kunstenaar Adriaan Geuze
Adres Panamakade, Kabelgastkade
Wijk Sporenburg
Materiaal Staalelementen
Plaatsingsdatum 2000

De verbindingen over het water tussen de schiereilanden Borneo en Sporenburg (Spoorwegbassin) zijn architectonische hoogstandjes. Twee bruggen, de Hoge en Lage brug overspannen het ruim 90 meter brede water. Beide bruggen zijn ontworpen door Adriaan Geuze van West8 en uitgevoerd in rood geverfde staalprofielen. De brugdekken zijn uitgevoerd in hardhout. Architectuur en kunst ontmoeten elkaar op deze bruggen.

De Hoge of Pythonbrug, slingert zich in verticaal golvende beweging over het water. Op hoge palen aan de zijkant van de brug lijken vogels even rust te nemen. Onder de vogelfiguren gaan lampen schuil. De brug is niet alleen maar functioneel. Door de bijzondere vormgeving is de brug voor iedereen een beleving. De brug is alleen toegankelijk voor goed ter been zijnde voetgangers

De Lage brug is in wezen hetzelfde maar dan bijna plat (zonder een grote welving) en toegankelijk voor voetgangers en fietsers.

Adriaan Geuze (1960) is een Nederlandse architect. Samen met Paul van Beek richtte hij in 1987 het bureau West 8 Landscape Architects op. Daarnaast is hij hoogleraar landschapsarchitectuur aan de Harvard Universiteit. Met West 8 ontwierp hij onder meer een concept voor de beplanting rond Schiphol en een opvallend schelpenlandschap aan de voet van de Oosterscheldedam. In 2007 heeft het bureau een belangrijke ontwerpprijsvraag gewonnen voor een nieuw park voor New York op Governors Island vlak voor Manhattan.

www.west8.nl

Hoge brug

Hoge brug

Hoge brug

Hoge brug

Plattegrond