Blauwe glazen objecten op het dak

Eigenschappen
Kunstenaar Helly Oestreicher (1936 - )
Adres Sumatraplantsoen 24-38
Wijk Indische Buurt
Materiaal Gehard, Spiegelglas
Plaatsingsdatum 1981

Het Sumatraplantsoen wordt omsloten door 4 woonblokken van vier woonlagen. De gelijkvormige hoge blokken zijn identiek en hebben geen eigen identiteit. De gevel van het blok met de huisnummers 24 tot en met 38 is niet helemaal vlak, maar heeft twee verhoogde opbouwen. Kunstenares Helly Oestreicher ontwierp speciaal voor deze verhogingen twee blauwe glazen gevelobjecten.

De gevelobjecten worden in de volksmond ook wel de omgekeerde spijkerbroeken genoemd omdat de blauwe langwerpige vormen doen denken aan een broek die wappert in de wind. Vanaf de straat zijn de werken moeilijk te zien, maar van ver uit gezien steken ze als een soort rookpluimen boven de bebouwing uit waardoor het gebouw makkelijker te herkennen is en zich toch onderscheidt van de omliggende woonblokken.

Helly Oestreicher werd in 1936 geboren in Tsjechië. In 1938 verhuisde ze met haar familie naar Nederland. Haar opleiding volgde ze aan de RietveldAcademie in Amsterdam. Aan het zelfde instituut gaf ze van 1997 tot 1990 les. Helly Oestreicher werkt veel met glas en keramiek en maakt autonome sculpturen.

http://www.euronet.nl/~helios

Blauwe glazen objecten op het dak

Blauwe glazen objecten op het dak

Blauwe glazen objecten op het dak

Plattegrond