Transit
Kunstenaar | Claudia Berta Maria Kölgen (1957 - ) (Meer informatie) |
---|---|
Materiaal | Glas, RVS, Verrekijker |
Plaatsingsdatum | 1999 |
In de onderdoorgang van een nieuw woningbouwcomplex dat is ontwerpen door Sjoerd Soeters is een kunstwerk van Claudia Kölgen te vinden. Aan de vijf meter hoge pijlers die het gebouw dragen bevestigde ze vijf lichtkasten met details van archieffoto's. Claudia Kölgen wil met haar werk verwijzen naar de geschiedenis van het Oostelijk Havengebied. De archiefbeelden die ze gebruikt voor haar werk leggen de nadruk op de nostalgische sfeer van het havengebied en brengen de geschiedenis van de locatie tot leven. Beelden van mensen die langs de kade hun dierbaren uitzwaaien of opwachten en mensen uit heel Europa die hier aankwamen heeft ze in de lichtkasten geplaatst.
Op de muren van de passage heeft Claudia Kölgen in tien verschillende talen de tekst 'Nooit aanschouw jij mij daar, waar ik jou zie'. Daarnaast heeft ze drie verrekijkers geplaatst die de nadruk leggen op het kijken en ieder die erdoorheen kijkt tot een vluchtige passant transformeert.
Claudia Kölgen is geboren in Koblenz, Duitsland. Ze volgde een opleiding aan the Royal College of Art in Londen (1986) en aan de Rijksacademie te Amsterdam (1983-1986)
www.claudiakolgen.com
Eind jaren ‘90 werd het wooncomplex Imogirituin van Sjoerd Soeters opgeleverd. Het is gebouwd in het Oostelijk Handelsgebied, dat tot in de jaren ‘70 een drukke haven was. Vanaf hier voer de Koninklijke Nederlandse Stoomboot-Maatschappij (KNSM) onder andere naar Nederlands Indië. Op deze kade namen mensen huilend afscheid van elkaar of vielen zij elkaar bij een vrolijk weerzien juist in de armen.
Het kunstwerk Transit van Claudia Kölgen herinnert ons aan die tijd en laat ons met andere ogen kijken naar deze getransformeerde omgeving. Het werk van Kölgen bestaat uit drie onderdelen. Op glazen panelen zijn historische scènes afgebeeld van migratie en immigratie. Drie losstaande verrekijkers geven je het gevoel dat je op zoek kan gaan naar een boot in de verte. In tien talen staat de tekst “Nooit aanschouw jij mij daar, waar ik jou zie” op de muur.
Migratie en immigratie zijn onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis, het heden en de toekomst van de stad Amsterdam. Niet altijd even zichtbaar en soms onverwachts. Kunstenaar Teun Castelein houdt zich daar in zijn werk ook mee bezig. Hij vertelt in de podcast over zijn project Rederij Lampedusa en op welke andere plekken in de stad we de impact van migratie kunnen terugvinden.
Luister naar het verhaal achter dit kunstwerk via deze link of onderstaande QR-code: