Complex hoop, liefde en fortuin

Eigenschappen
Kunstenaars Willem Oorebeek
Rudy Uytenhaak
Adres Panamakade
Wijk Rietlanden
Materiaal Beton, Keramische tegels, Noors graniet
Plaatsingsdatum 2001

Het gebouw Hoop, Liefde en Fortuin aan de Panamakade werd ontworpen door architect Rudy Uytenhaak. Aan de voorkant, de noordzijde, heeft het gebouw een lange, schuin oplopende monumentale gevel waarachter een woningcomplex met stadswoningen, koopappartementen en bejaardenflats schuil gaan. Op het trapsgewijs oplopende gevelreliëfscherm bracht de kunstenaar Willem Oorebeek een stippenraster aan. De zwarte, matte, keramische ronde tegels zijn aangebracht in een witte ondergrond van beton met wit Noors marmersplit. De vlakken accentueren de schaduwvlakken die normaal gesproken aan de noordkant van een gebouw niet erg duidelijk aanwezig zijn.

Aan de zuidzijde van het gebouw heeft Oorebeek ook zijn stempel gedrukt. De glazen delen van balkon en de keuken zijn voorzien van grafische uitsneden in een rasterpatroon van krant- en tijdschriftfoto's. In de portieken van de huizen aan de Borneolaan is een rasterpatroon in de tegels aangebracht.

Het stippenraster is het handelsmerk van Oorebeek. Het komt bijna in al zijn werk terug. In het project Muren, dat hij in 1996 vervaardigde in Museum Boijmans Van Beuningen, bracht hij op de museumwanden regelmatige stippenpatronen aan, waardoor het leek of de muren trilden. Oorebeek, 1953, schept liever ruimte dan dat hij ruimte in beslag neemt. Dat is precies wat hij met zijn werk 'Kunst, Hoop, Liefde en Fortuin' heeft bereikt. Door het aanbrengen van schaduw geeft hij de vlakke gevel optisch reliëf en diepte.

Complex hoop, liefde en fortuin

Complex hoop, liefde en fortuin

Plattegrond