Passages

Eigenschappen
Kunstenaar Arno (Aarnoud) van der Mark (1949 - ) (Meer informatie)
Adres KNSM laan, Mien Ruysplantasoen. In of onder gebouw Kolfhof
Wijk KNSM-eiland
Materiaal RVS, Staal, Verlichting, Zeefdruk
Plaatsingsdatum 1995

Het werk 'Passages' van Arno van der Mark in de hoge doorgang van het woonblok van Hans Kollhoff is een mooi voorbeeld van integratie van kunst en architectuur. Kollhoff en Van der Mark begonnen al in een vroeg stadium met de samenwerking. Voor de doorgang aan de westkant van het complex bedacht van der Mark een stoa of zuilengang. Deze vier verdiepingen hoge doorgang biedt de bewoners uitzicht op het voormalig havenpark en legt een link met de geschiedenis van de plek van het gebouw. Het woonblok plooit zich als het ware om een negentiende-eeuws kantoorgebouw.

In de doorgang bevonden zich twaalf dragende kolommen, waar van der Mark er nog eens 12 aan toevoegde. Elke kolom bestaat uit vijf delen. Ter hoogte van elke verdieping is een vijfkantige draagsteen (abaci) aangebracht. Zo geven uiteindelijk 96 draagstenen aan waar de verdiepingen zich zouden moeten bevinden. Op de stenen zijn afbeeldingen aangebracht die 's avonds verlicht worden. Van der Mark maakte in Parijs willekeurige foto's van architectuur en de mensen daarin. Deze foto's in combinatie met fragmenten van de plattegrond van Parijs ziet van der Mark als een symbool voor de terugblik op het verleden.

Arno van der Mark (Vlaardingen 1949) volgde een opleiding aan de Akademie voor Beeldende Kunsten te Arnhem (1971-1976). Van der Mark is als tekenaar, beeldhouwer, graficus en projectkunstenaar werkzaam. Hij kreeg een Projectsubsidie van de Provincie Gelderland in 1988 en 1989, een Werkbeurs Beeldende Kunsten WVC in 1999, een Presentatiesubsidie Beeldende Kunsten WVC in 1989. In 1999 richtte hij samen met Gilbert Koskamp het bureau DRFTWD Office Associates op. DRFTWD Office Associates is een cross-disciplinaire ontwerpstudio dat de combinatie aangaat van stedenbouw, architectuur, landschapsarchitectuur en beeldende kunst.

www.drftwd.nl

Passages

Passages

Passages

Passages

Passages

Plattegrond