Nautilus

Eigenschappen
Kunstenaar Barbara Nanning
Adres Erich Salomonstraat/Theo Frenkelhof
Wijk IJburg
Materiaal Karton, Polyurethaan
Plaatsingsdatum 2008

De toegangspoort van het blok Theo Frenkelhof aan de Erich Salomonstraat in IJburg heeft een wel heel bijzonder plafond. Het werk, gemaakt door kunstenaar Barbara Nanning, werd de bewoners aangeboden door De Alliantie en Waterstad 3.

De kunstenares heeft een fantasiewereld gecreëerd die het mysterieuze leven van de onderwater-wereld verbeeldt. Barbara Nanning liet zich inspireren door de beelden die het boek 20.000 mijlen onder zee van Jules Verne bij haar opriepen. Vandaar dat ze het werk Nautilus heeft genoemd.

Het werk is duidelijk aanwezig door het gebruik van extreme vormen en kleuren zoals rood, groen, blauw en goud. Hoewel het werk zwaar en massief lijkt is dat niet het geval. Als basis voor de verschillende vormen gebruikte Barbara Nanning kartonvormen die zijn omgoten door polyurethaan. Hierdoor zijn de vormen buigzaam maar toch stevig.

Barbara Nanning, 1957, studeerde van 1974 -1979 aan de Rietveld academie en heeft daarna veel solo- en groepstentoonstellingen gehad in binnen- en buitenland. Nanning maakte deel uit van een nieuwe generatie keramisten die internationaal grote bekendheid kregen. Naturalistische, abstracte vormen zijn kenmerkend voor haar werk. Eind jaren 80 gaat ze steeds meer gebruik maken van andere materialen waaronder glas. Op het Ceramplein is een eerder werk van Nanning te vinden. In het portiek van nummer 12/16 heeft ze in 1982 een geglazuurd metselwerk aangebracht in felle kleuren.

www.barbarananning.info

Nautilus

Nautilus

Nautilus

Nautilus

Plattegrond