Noch Einmal

Eigenschappen
Kunstenaar Henk Visch (Meer informatie)
Adres Polderweg 536
Wijk Oostpoort
Plaatsingsdatum 2018

Aan de Polderweg langs het spoor staat een enorm bronzen been, met de voet steunend op de grond. Het kunstwerk is 6 meter hoog en weegt meer dan 1000 kilo. Het been lijkt voor sommigen te bewegen, anderen zien juist stilstand. De naam ‘Noch Einmal’ verwijst naar een serie van deze bronzen benen: kunstenaar Henk Visch giet steeds als hij een exemplaar verkoopt weer een nieuw been. Het been bestaat in verschillende formaten.

Woningcorporatie Ymere bestelde in 2010 dit grootste exemplaar. Het beeld stond eerst in Amersfoort bij Kunsthal KAdE, tijdens een solotentoonstelling van Visch. Ymere kon het beeld na de tentoonstelling echter niet direct elders plaatsen en liet het om die reden staan.

In 2018 was de herinrichting van het terrein van de Oostergasfabriek in Amsterdam-Oost gereed. Ymere (als mede ontwikkelaar) plaatste het beeld met instemming van de gemeente tussen de Polderweg en de spoorlijn Amsterdam-Amersfoort. Dit was het laatste kunstwerk dat Ymere in de openbare ruimte zou neerzetten; daarna plaatste ze alleen nog kunst in en op gebouwen.

Kunstenaar Henk Visch is in 1950 in Eindhoven geboren en doorliep de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in Den Bosch. Hij is internationaal actief en woont en werkt in Eindhoven en Berlijn. Over dit kunstwerk zegt Visch: “Eigenlijk gaat al mijn werk over staan. Dat zou je een thema kunnen noemen. Alle beelden staan op één voet of steunen ergens op. Dit been in Oostpoort is het grootste exemplaar in de hele reeks benen die ik heb gemaakt. Wie goed kijkt, ziet in het been het hoofd van de Egyptische koningin Nefertiti. Zij is voor mij de inspiratie geweest voor dit kunstwerk.”

Noch Einmal

Noch Einmal

Noch Einmal

Noch Einmal

Plattegrond