Leave me alone but put me on the guestlist

Eigenschappen
Kunstenaar Piet Parra
Plaatsingsdatum 2018

Anxiety Rabbit is een meer dan levensgroot sculptuur van de Amsterdamse kunstenaar Parra. De sculptuur is een metafoor voor de steeds drukker wordende stad, waarbij van iedereen wordt verwacht zich aan te passen aan overlast en de zogenaamde vooruitgang.

Zoals het meeste werk van Parra geeft dit werk je een gevoel van oprechtheid en kritiek, met een ingetogen toon van humor en een ondertoon van absurditeit.

Mogelijk gemaakt door: Appelsap / Mondriaanfonds / WeTransfer.

 

Kunstroute Oost

De organisatoren van het jaarlijks in Amsterdam Oost terugkerende festival Appelsap waren niet tevreden over de Amsterdamse publieke kunstcollectie. Jongeren en hiphopcultuur waren daarin maar weinig vertegenwoordigd. Daarom startten zij een petitie voor de plaatsing van een hedendaags kunstwerk van Piet Parra. Deze alleskunner was voor de organisatoren een voordehand liggende keuze. De kunstenaar is onlosmakelijk verbonden aan de Amsterdamse hiphop-, kunst- en modecultuur. Hij werd bekend met zijn illustraties op platenhoezen van bijvoorbeeld Opgezwolle en de schoenen die hij in opdracht van Nike ontwierp, maar maakte ook kunstwerken en wandschilderingen in de openbare ruimte.

Meer dan 1600 mensen ondertekenden de petitie en met steun van onder andere het Mondriaan Fonds en Wetransfer realiseerde Piet Parra een sculptuur van een enorm konijn dat zijn oren bedekt. Leave me alone but put me on the guestlist is een zelfportret; de kunstenaar wordt overweldigd door de drukte van een festival. Tegelijkertijd verwijst het werk naar de mensen die klagen over de steeds drukker wordende stad.

Tijdens het festival in 2018 werd het werk onthuld. Eigenlijk zou het kunstwerk tijdelijk in het park staan, maar na overleg met de buurt en de gemeente bleef het werk in Flevopark. Officieel heet kunstwerk Leave me alone, but put me on the guestlist, maar in de volksmond wordt het ook wel Anxiety Rabbit genoemd.

Met stadsecoloog Geert Timmermans spreekt Cathelijne Blok over angsthazen en het spreekwoordelijke gedrag van andere dieren.

Luister naar het verhaal achter dit kunstwerk via deze link of onderstaande QR-code:

Leave me alone but put me on the guestlist

Leave me alone but put me on the guestlist

Leave me alone but put me on the guestlist

Leave me alone but put me on the guestlist

Leave me alone but put me on the guestlist

Plattegrond