U Bevindt Zich Hier

Eigenschappen
Kunstenaar Martijn Sandberg (Meer informatie)
Adres Oranje-Vrijstaatkade
Wijk Oostpoort
Materiaal Beton
Plaatsingsdatum 2019

In 1999 nam het toenmalige stadsdeel Oost-Watergraafsmeer het initiatief om een aantal personen uit het stadsdeel, en plekken, te gedenken die een belangrijke rol hadden gespeeld in de samenleving van de 20ste eeuw. Van dit project, Erfenis 20ste Eeuw, vormt het kunstwerk U Bevindt Zich Hier de afsluiting. In 2008 kreeg Martijn Sandberg de opdracht om dit kunstwerk te ontwerpen voor het nog te ontwikkelen gebied Oostpoort. Op 19 december 2017 bepaalde de bestuurscommissie van (inmiddels) stadsdeel Oost dat er in geval van uitbreiding van het kunstwerk alleen gedenktekens voor vrouwen aan mogen worden toegevoegd, totdat het aantal gedenktekens voor mannen en vrouwen gelijk is.

Het kunstwerk bestaat uit (momenteel) 22 vierkante zuilen waarop een tekst is aangebracht die betrekking heeft op een bepaalde persoon of plek. Martijn Sandberg heeft bij de keuze voor de locatie van de zuilen rekening gehouden met de looproutes aan de kade en de zichtlijnen vanuit de zijstraten van de Oranje Vrijstaatkade. Ook staan de zuilen onderling thematisch in een bepaald verband. 

De website https://u-bevindt-zich-hier.nl/ maakt onderdeel uit van het kunstwerk. Waar het fysieke deel van het kunstwerk de toeschouwer laat raden naar wie of wat de teksten op de zuilen verwijzen, wordt op de website alle uitleg gegeven.

U Bevindt Zich Hier

U Bevindt Zich Hier

U Bevindt Zich Hier

U Bevindt Zich Hier

Plattegrond