De 7 Poorten

Eigenschappen
Kunstenaars Persijn Broersen
Margrit Lukács
Adres Metrostation Noorderpark
Wijk Noord
Plaatsingsdatum 2018

Als een aankondiging van het noordelijke deel van de stad begroeten De 7 Poorten de reiziger nog vóór de metro het perron van het metrostation Noorderpark heeft bereikt. Bij het passeren van de poorten trekken de stadia van het leven – groei, bloei en verval – in een oogwenk aan je voorbij. Ook in het materiaalgebruik verwijst het kunstwerk zowel naar het verleden als naar de moderne tijd. In de baksteenpatronen is de bouwstijl van De Amsterdamse School (begin twintigste eeuw) te herkennen, terwijl de polygonen die de poorten lijken te overwoekeren een knipoog zijn naar computerdesign en -games.

In het werk van Broersen en Lukács ligt de nadruk op films en installaties. Het duo werkt graag met vertrouwde, herkenbare elementen en beelden, om die vervolgens in een andere context van een nieuwe betekenis en uitstraling te voorzien.

Het beeldbepalende metselwerk van De 7 Poorten is omgeven door een veld van sedum. De groene ondergrond legt een verbinding met het Noorderpark. Hoewel stenen in het metrostation en het kunstwerk prominent aanwezig zijn, komt ook de natuur van het park dankzij de groene bodembedekker naar voren.

https://www.pmpmpm.com

http://noordzuidlijn.wijnemenjemee.nl/nieuws/de-poorten-van-noord-naderen-voltooiing/

 

De 7 Poorten

De 7 Poorten

Plattegrond