Groeten uit de Nieuwmarkt

Eigenschappen
Kunstenaars Roel van, den Ende
Louis van Gasteren
Bert Griepink
Jan (Johannes Alphonsus) Sierhuis (1928 - ) (Meer informatie)
Adres Metrostation Nieuwmarkt
Wijk Centrum
Plaatsingsdatum 1980

Groeten uit de Nieuwmarkt maakt deel uit van een collectief werk waarmee een groep kunstenaars de geschiedenis van de Nieuwmarktbuurt wilde uitdrukken. De vijf kunstwerken vormen een samenhangend geheel.

In de jaren zeventig van de twintigste eeuw vierde de 'happenings-, environments- en assemblagekunst' hoogtij. Vooral in Amsterdam had deze kunstvorm een stevige links-politieke lading. Veel maatschappijkritische kunst uit die periode is verdwenen, maar het 'ensemble' in station Nieuwmarkt is er nog.

Groeten uit de Nieuwmarkt bestaat uit vier drieluiken: twee drieluiken bevatten gebroken spiegels, twee drieluiken laten veel verschillende foto’s zien. In de fotocollages zijn beelden te zien uit het verleden van Amsterdam; onder meer schilderijen van Rembrandt, het dagelijks leven in de Tweede Wereldoorlog en een charge van de ME tijdens de Nieuwmarktrellen. De oorspronkelijke collages zijn indertijd ontworpen en uitgevoerd door Van Gasteren, Griepink en Sierhuis. Aan het begin van deze eeuw raakten de foto’s onherstelbaar beschadigd. Omdat niet alle oude negatieven nog bruikbaar waren voor een reproductie, stelde Bert Griepink in 2019 in opdracht van de gemeente Amsterdam de fotocollages opnieuw samen. Griepink voegde een aantal vergelijkbare foto's toe, waardoor de nieuwe collages grotendeels gelijk zijn aan de oude. Deze nieuwe collages zullen naar verwachting later in 2021 worden geproduceerd en aan de wanden worden gehangen.

Aan de overkant van het perron tonen gebroken spiegels een onheilspellende reflectie van de beelden. Roel van den Ende heeft hierover gezegd: 'Wij wilden een spoor nalaten van wat er voor de metro gebeurd is. Deze buurt is altijd al het slachtoffer van manipulaties van de stad geweest. Al sinds de zeventiende eeuw.'Het ensemblekunstwerk in station Nieuwmarkt is gemaakt in opdracht van de stad Amsterdam, op advies van de Werkgroep Kunstzaken Metro. De Werkgroep had voorgesteld om in samenspraak met de bewoners van de Nieuwmarktbuurt kunstwerk(en) te laten maken voor het nieuwe station.

Groeten uit de Nieuwmarkt

Groeten uit de Nieuwmarkt

Plattegrond