Tulip Palepai, navigating the river of the world

Eigenschappen
Kunstenaar Jennifer Tee
Adres Metrostation Centraal Station
Wijk Centrum
Plaatsingsdatum 2017

De gevel van het Centraal Station is versierd met een groot aantal decoraties die verwijzen naar Amsterdam als centrum van handel, zeevaart en industrie. Onder het Centraal Station is Tulip Palepai er de hedendaagse tegenhanger van. Palepai waren grote, geweven doeken uit Sumatra waarop schepen werden afgebeeld die mensen en dieren naar een nieuwe levensfase of naar het hiernamaals brachten. De Tulpen Palepai in het Centraal Station is volgeladen met symbolen uit het heden en verleden van Amsterdam. De hoeveelheid beelden en details is zo groot dat je er keer op keer iets nieuws in ziet.

Jennifer Tee is de dochter van een Nederlands-Engelse moeder en een Chinese vader, geboren in Indonesië. In haar werk ontmoeten verschillende culturen elkaar. Tee kiest graag materialen die iets vertellen over de plaats waar ze vandaan komen. Zo hebben de 100.000 tulpenblaadjes die ze gebruikte voor de Tulpen Palepai een duidelijke band met Nederland, maar ook met haar persoonlijke geschiedenis; de grootvader van Tee handelde in bloembollen.

Om het ontwerp goed te kunnen uitvoeren, zocht, plukte, droogde en selecteerde Jennifer Tee eindeloos tulpenblaadjes. De collages stelde ze met een team van assistenten samen. Van dat resultaat zijn scans gemaakt die de basis vormen voor het kunstwerk in het Centraal Station. Het werk met de originele tulpenblaadjes hing in 2017 enige tijd in het Rijksmuseum

http://www.teeteetee.nl/


http://noordzuidlijn.wijnemenjemee.nl/nieuws/kunstwerk-jennifer-tee-nu-al-te-bewonderen-in-rijks/


http://noordzuidlijn.wijnemenjemee.nl/nieuws/over-100-000-frele-tulpenblaadjes-in-het-kunstwerk-van-jennifer-tee/

 

Tulip Palepai, navigating the river of the world

Tulip Palepai, navigating the river of the world

Plattegrond