Colour Connection

Eigenschappen
Kunstenaar Nina Rave
Adres Lidewijpad, in tunnel onder de A10
Wijk Bos en Lommer
Plaatsingsdatum 2020

Het lichtkunstwerk Colour Connection in de voetgangerstunnel onder de A10 versterkt de verbinding van de Gulden Winckelbuurt met de Kolenkitbuurt. De Lidewijdepadtunnel tussen de Jephtastraat en de Sinjeur Semeynsstraat is met de lichtgevende kunst een uitnodigende en veilige onderdoorgang geworden. Er zijn ontwerpen van buurtbewoners in het kunstwerk opgenomen. Het kleurrijke spel met licht in de tunnel is een bezoekje waard, het is een prachtig kunstwerk in de openbare ruimte geworden waaraan veel valt te ontdekken.

De tunnel werd voorheen als onaangenaam ervaren door gebruikers, het was donker en maakte een onveilige indruk. Naar aanleiding van de geplande verbreding van de tunnel kwam de wens naar voren om een kunstwerk in de tunnel te plaatsen waar de buurt in participatievorm een stem in kon hebben. In opdracht van de Gemeente Amsterdam hebben drie verschillende kunstenaars schetsontwerpen gemaakt. De gebruikers van de tunnel hebben het ontwerp Colour Connection van beeldend kunstenaar en ontwerpster Nina Rave als winnaar gekozen.

Vanaf juni 2019 heeft Nina Rave in de buurt een serie workshops gegeven in het kader van het project Colour Connection. Met groot enthousiasme hebben ongeveer 150 omwonenden, jong en oud, onder begeleiding van de kunstenaar tekeningen geïnspireerd op mandala's gemaakt. De mandala is een symmetrische ronde tekening waarin beeldelementen worden herhaald. Sommigen zien mandala's als een mogelijkheid om wensen of gedachten te verbeelden. Een mandala tekenen is niet moeilijk, ze worden wereldwijd gemaakt. De tekeningen van de bewoners zijn terug te vinden in de patronen van het kunstwerk.

De zuilen van de tunnel zijn rondom bedekt met verlichte glasplaten waarop kleurrijke vlechtpatronen staan afgebeeld. De gevlochten afbeeldingen verwijzen naar het handwerk dat in elke cultuur aanwezig is, ook naar het vlechten van haren of de scoubidou's die kinderen voor elkaar maken. Colour Connection vormt een lichtende levenslijn die de Gulden Winckelbuurt met de Kolenkitbuurt verbindt. In de winter van 2020 is de lichttunnel in gebruik genomen. 

In het oeuvre van Nina Rave is participatie vaak een hoofdonderdeel. Het speelt een essentiële rol waarbij zij de artistieke autonomie en regie over het kunstwerk behoudt. Uiteindelijk ontstaat door de materiaalkeuze en de regie van de kunstenares over het totaal- en eindbeeld een kwalitatief hoogstaand kunstwerk dat buurtbewoners verbindt met elkaar en de omgeving.

Colour Connection

Colour Connection

Colour Connection

Plattegrond