Kantoorgangers

Eigenschappen
Kunstenaars Elisa van Schie (1967 - )
Martin Takken
Adres Schalk Burgerstraat
Wijk Transvaalbuurt
Plaatsingsdatum 2002

In 2002 schreef Woningbedrijf Amsterdam de opdracht uit voor kunst op vijf nieuwe woon-werkruimtes in de Transvaalbuurt. De buurt kende veel overlast en problemen. Door het samenvoegen van woningen en het aantrekken van bedrijvigheid zou er een mix van inkomens en bewoners komen. Het kunstwerk moest meer aandacht vestigen op de bedrijfjes op de benedenverdiepingen. 

Kunstenaar Elisa van Schie kreeg de opdracht en voerde het project samen met Martin Takken uit. Het zijn twaalf bronzen kantoorgangers van 35 cm lengte die naar hun werk lopen op de gevels en balkons van de Schalk Burgerstraat.

Met grijze pakken en zwarte aktetassen marcheren ze met z’n allen richting stad. Het idee van de kunstenaar was dat de forenzen zichzelf vragen zouden kunnen stellen bij hun dagelijkse gang van en naar het werk. Misschien zouden ze zelfs de zin ervan bevragen. Elke dag dezelfde handeling, dezelfde route, dezelfde bus, dezelfde file... Kon wonen en werken niet dichter bij elkaar, zoals bij de woon-werkruimtes?

Kantoorgangers

Kantoorgangers

Kantoorgangers

Kantoorgangers