Stolpersteine (Struikelstenen)
Kunstenaar | Gunter Demnig (1947 - ) (Meer informatie) |
---|---|
Materiaal | Messing |
Het Europese kunstproject Stolpersteine gedenkt de levens van slachtoffers van het naziregime. Deze stenen laten zien waar de slachtoffers hebben gewoond en vormen zo een spoor van al die verdwenen levens door de stad.
Op 16 december 1992 was het vijftig jaar geleden dat Heinrich Himmler het bevel gaf om Sinti en Roma naar de vernietigingskampen te deporteren. Gunter Demnig herdacht het begin van de deportaties door de eerste zinnen van het bevel vast te leggen op een in de bestrating geplaatste vierkante messing plaquette. Deze eerste Stolperstein legde hij voor het stadhuis van Keulen. De latere Stolpersteine gedenken elk een persoon die door het nationaalsocialisme is verdreven bij zijn of haar laatste vrij gekozen verblijfplaats. Door het leggen van de Stolperstein wordt het slachtoffer symbolisch teruggebracht naar zijn vroegere buurt.
Op de kop van een betonblok van 10 x 10 x10 cm zit een messing plaquette, waarin de naam, geboortedatum en verhaal zijn gestanst. De stenen worden met de hand gemaakt.
Verspreid door Europa zijn inmiddels meer dan 75.000 Stolpersteine geplaatst, waarvan meer dan 7.000 in Nederland.
Op 4 mei 2009 werden de eerste Amsterdamse Stolpersteine gelegd. Eind 2020 lagen in Amsterdam bijna 700 Stolpersteine, de meeste in Amsterdam Zuid, Oost en Centrum. De locaties van de Amsterdamse Stolpersteine vindt u hier: https://www.stichting-stolpersteine.nl/waar-liggen-stolpersteine/.