Over de Glimlach en de Troost

Eigenschappen
Kunstenaar Femmy Otten
Adres Kruislaan
Wijk Begraafplaats De Nieuwe Ooster
Plaatsingsdatum 2012

Op De Nieuwe Ooster staat, aan het einde van de zichtlijn tussen vak 77 en 79 en tegen de ecologische oevers van Betondorp aan, een imposant marmeren vrouwenhoofd. De sculptuur van beeldend kunstenaar Femmy Otten markeert het verzamelgraf van de begraafplaats, de plek waar de resten van overledenen uit geruimde graven worden herbegraven. Het werk was onderdeel van de tentoonstelling Afterlife, die in 2012 te zien was in het gedenkpark. De tentoonstelling kwam tot stand i.s.m. Museum Tot Zover en Stichting Kunst en Openbare Ruimte.

De mysterieuze en rustgevende glimlach van de sculptuur is geïnspireerd op de klassieke beeldtaal waarin het ‘innerlijke’ gezicht centraal staat. De kunstenaar haalde het marmer uit Carrara (Toscane). Deze groeve geldt als de belangrijkste ter wereld en wordt al sinds de Romeinen gebruikt. Het marmer van het Pantheon en Michelangelo’s David komt er ook vandaan.

Nabestaanden hebben het beeld in hun hart gesloten, te zien aan alle kaarsen en bloemen die erbij staan. Vaak is het moeilijk als een graf ophoudt te bestaan, ook al kiest men daar zelf voor. Een nabestaande schreef: “Er straalt een zekere mysterieusheid uit, die mij aangreep.  Ik denk dat mijn vader dit beeld erg mooi zou hebben gevonden. Ik was 8 toen hij overleed en heb nu weer een plek om hem te gedenken. Dat miste ik vanaf het moment dat zijn graf is geruimd.”

De begraafplaats heeft in samenwerking met de kunstenaar een plek gecreëerd waar nabestaanden hun overledene blijvend kunnen herdenken. Otten, die destijds studeerde aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten aan de Sarphatistraat,  voelde zich geïnspireerd door het idee een beeld te maken voor deze plek, waar ook de resten van haar grootouders rusten. Sindsdien nam haar carrière een vlucht, won ze de Volkskrant Beeldende Kunstprijs 2013 en mocht ze, samen met twee andere, jonge, vrouwelijke kunstenaars in 2014 op uitnodiging een staatsieportret van de koning vormgeven.